Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

Zakaj pametna hiša?

Zakaj pametna hiša?

Zakaj pametna hiša?

 • Kje se uporablja
 • Kakšne so njene prednosti
 • Kakšen je nivo avtomatizacije
 • Zgodbe
  • Poslovnež Janez
  • Zaspanec Matej
 • Primeri
  • Tempomat

Avtomatizacija objektov – t.i. “pametna hiša”

Pojem avtomatizacije nas spremlja pri vseh aktivnostih v življenju, saj s poenostavitvijo opravil dosežemo sinergijo – v krajšem času opravimo več dela, s tem pa pridobimo čas za trenutke, ki življenju dodajajo vrednost.

Predstavljajte si…

Predstavljajte si Jerneja – kot poslovnež ima zelo hiter tempo, na dan sprejme veliko odločitev, pri katerih se zanaša na svoje izkušnje, pridobljene skozi leta trdega dela. Jernej rad drži vse niti v svojih rokah, obenem pa z veseljem uživa v sadovih svojega dela, tudi v svojem pametnem domu.

Zjutraj je vse pripravljeno zanj – začenši s prijetno glasbo, ki ga prebudi v nov dan namesto budilke. Že nekaj minut predtem se počasi dvignejo senčila, ki v njegovo spalnico spustijo prve sončne žarke in poskrbijo, da je prebujanje še prijetnejše.

Ob zapuščanju doma mu je všeč funkcija “Leaving home”, s katero z eno tipko domu sporoči, da odhaja, s tem pa izklopi vse porabnike energije in luči, hiša pa s pomočjo avtomatike poskrbi za optimalno delovanje skozi ves dan

Moški v pametnem domu

Njegov prijatelj Aleš je s svojo ženo Klaro hišo zasnoval okrog družine. Njuni trije otroci uživajo v samodejnem prižiganju luči, ko se lovijo po hiši. Ponoči se luči prižigajo le z nekaj odstotki, kar je ravno dovolj, da ob obisku toalete iz hodnikov ni slišati glasnih “AU”!

Ob hitenju ob odhodu v vrtec, šolo ter kasneje službo, je Aleševa najljubša funkcija samodejno zaznavanje odsotnosti, saj se pogosto zgodi, da pozabi hiši sporočiti, da je družina odšla. Hiša tako samodejno zazna odsotnost in se sama “izklopi”.

Klara je navdušena nad varčevanjem z energijo, ki je možna z integracijo vseh sistemov v celoto – sistem npr. hišo ogreva s pomočjo sonca, ter šele nato z energijo iz toplotne črpalke.

Pri tem zalogovnik ogreva takrat, ko je sonce najvišje in tako porabi presežke energije, ki so ustvarjeni na sončni elektrarni.

Njena najljubša funkcija pa je samodejna kontrola klimatske naprave. Odkar so se preselili, namreč ni treba več razmišljati kdaj, kako, … – klima namreč deluje popolnoma samodejno, glede na željeno temperaturo prostorov, brez potrebe po nenehnem prižiganju ter ugašanju s strani uporabnika. 

Vesela družina na vrhu puscavskega hriba

Sistem omogoča tudi podporo t.i. “power-userjem”, kot je Simon, ki je rad korak pred tehnologijo.

V sistem pametne hiše ima integrirano vsako komponento, med drugimi tudi električen avtomobil, ki se polni s pomočjo dodatne baterije, nameščene v kleti.

 Hiša diha z njim, saj ima prilagojen prav vsak del dneva – naj bo to delo od doma, obisk, ali zabava – hiša ve, kako se mora prilagoditi, da bo Simonu ter gostom najbolj prijetno, pa naj bo to pravilna temperaturaosvetlitevglasba 

Tako ima s pomočjo avtomatizacije pametne hiše v vsakem trenutku nadzor nad prav vsako komponento hiše – naj bo to temperatura v zalogovniku, bazenu, ali pa v bateriji hiše ali avtomobila.

Zakaj izbrati pametno hišo?

Nioma pametna hiša

S pomočjo pametne hiše lahko avtomatizirate funkcije ter jih povežete v celoto, ki deluje skladno – naj bo to kombinacija ogrevanja s pomočjo senčil in sončne elektrarne, ali pa shranjevanje energije iz sončne elektrarne ob presežkih.

Nivo avtomatizacije lahko prilagodite svojim željam. Najosnovnejši paketi običajno zajemajo kontrolo:

 • senčil
 • luči
 • vhodnih vrat

Zahtevnejši uporabniki želijo aktivno kontrolo, kot je npr.:

 • prilagajanje glede na prisotnost v prostoru
 • consko kontrolo ogrevanja sob
 • dodatne alarmne funkcije

Najzahtevnejši uporabniki k temu dodajajo še kontrolo preko zvoka (t.i. voice control) s pomočjo Alexe, Siri ali Google Home, ter morebitno integracijo gospodinjskih aparatov.

V podjetju Nioma se popolnoma prilagodimo željam strankam, ter izvedemo sistem, ki bo pisan na uporabnikove želje.


Kakšne objekte lahko avtomatiziramo?

Sistem pametne hiše je možno uporabiti na različnih objektih, pri čemer se najpogosteje uporablja na področju doma, to so pametna stanovanja, pametne hiše.

 K temu je možno dodati še poslovne objekte, kjer lahko na podoben način nadzorujemo ves poslovni objekt, pri čemer dosežemo nižje porabe energije kot tudi prilagajanje posameznih delovnih mest uporabnikom.

S sistemom, ki ga lahko prilagodimo končnim uporabnikom, pa lahko avtomatiziramo tudi druge tipe objektov, kot so npr. kmetijski objekti, proizvodne hale, servisni prostori ter druge.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh