Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

Z nekaj koraki do sanjskega (pametnega) doma

Z nekaj koraki do sanjskega (pametnega) doma

Priprava sanjskega doma se prične dolgo pred tem, prvič odprete vaš najljubši iskalnik, da bi ogledali za parcele na želeni lokaciji.

Obiski pri prijateljih, družini, Pinterest, ter dostopnost neskončne količine podatkov preko spletnega okna v svet omogočajo graditeljem neskončno prednost, ko se odločajo med različnimi možnostmi. V današnjem blogu ponujamo nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni pri gradnji pametne hiše – oz. svoj smarthome.

1. Kako načrtovati pametno hišo ali stanovanje?

Vse želje si zabeležite že pred prvim obiskom arhitekta. Za dobro načrtovanje ter najvišjo raven udobja je ena izmed pomembnih postavk postavitev vtičnic, stikal,

Pomislite:

  • Kje boste največ časa v hiši? Kakšen je vaš življenjski stil?
  • Detajli: Kje boste polnili mobilne telefone? Želite 5V vtičnice, ali boste uporabljali mobitelu priložen polnilec?
  • Imate radi božično razsvetljavo? Poskrbite za vtičnico na fasadi!
  • Želite sončno elektrarno? Kakšna je predvidena poraba hiše? Kako jo boste krmilili?
  • Električna vozila so tu – ga želite tudi vi, ali ga morebiti že posedujete? Zagotovo ga želite hitro polniti tudi, ko ste doma! Polnilnica postaja sestavni del hiš, zgrajenih za naslednja desetletja.

Priporočamo, da izhajate iz trenutnega stanja – kaj vas moti v trenutnem bivališču? Premalo vtičnic? Manjka vtičnica za prenosnik v bližini kavča? Pa stikalo na balkonu, da ni potrebno vedno znova v dnevno sobo ugasniti luč? Kar vas moti danes, vas bo gotovo tudi v prihodnje!

2. Načrtovanje funkcionalnosti

Načrtovanje avtomatizacije doma se mora prilagoditi vašemu življenjskemu slogu – in ne obratno! Vi ste kreator vašega življenja, temu se mora v celoti podrediti vaš dom. Delate od doma ali veliko potujete? Imate otroka? Želite aktivno upravljati vaš dom, ali želite, da deluje po vaših željah, a popolnoma samodejno?

Pri Niomi poseben izziv najdemo v razširitvi, ki jih želijo posamezni uporabniki – naj bo to upravljanje bazena, zalivanje vrta (seveda v odvisnosti od vlage zemlje!), ali pa krmiljenje klim, peči ali prezračevanj. Smarthome ponuja neskončno možnosti – poskrbite, da boste našli partnerja, ki bo pripravljen prisluhniti vašim željam.

3. Povezovanje pametnih naprav

Pomembno je, da se o svojih načrtih pogovorite tudi z ostalimi partnerji v gradnji. Vaš smarthome se namreč povezuje z različnimi dobavitelji opreme, ki vam morajo dobaviti ustrezno opremo – nekaj najpomembnejših je na primer:

  • Žaluzije
  • Toplotna črpalka (ali peč)
  • Klima
  • Ogrevanje (kontrola posameznih grelnih krogov)
  • Vhodna vrata (električna)

Po naših izkušnjah dobavitelji že dobro poznajo komponente, ki so potrebne za ustvarjanje domov, ki navdušujejo, le pravočasno jih morate na to opozoriti. Naš predlog: pred pričetkom gradnje organizirajte sestanek, kamor povabite vse, ki vam bodo dostavljali opremo. Tako možnost za morebitne kasnejše napake skoraj izničite.

“Pred pričetkom gradnje organizirajte sestanek vseh dobaviteljev”

4. Gradnja pametne hiše

V kolikor ste vložili energijo v fazi planiranja, vam v fazi gradnje ne ostane drugega, kot spremljati nastanek vašega novega doma.

Pa uspešno gradnjo vam želimo!

Ekipa Nioma

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh