Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

V pametni hiši je poraba elektrike občutno nižja

V pametni hiši je poraba elektrike občutno nižja

Tehnološki preporod je na svojem vrhuncu in tudi poraba elektrike. Tehnologija se nenehno razvija in prepleta z vsemi področji našega življenja – še več, spreminja tudi način upravljanja z domovi. Ni več ročnega upravljanja domov, presedlali smo na pametno upravljanje. Kar pa ni slabo.

Pametne hiše se že uveljavljajo in postajajo standard, ki prinaša številne prednosti, med katerimi je ena izmed ključnih tudi občutno nižja poraba elektrike.

V blogu bomo raziskali, kako pametna tehnologija v pametnih hišah vodi do manjše porabe elektrike oziroma do boljše energetske učinkovitosti.

Pametne hiše in upravljanje energije

Upravljanje energije ali energy management je nadzor nad deli pametne hiše, ki omogoča optimizacijo porabe električne energije ter zagotavlja, da se vsak element sistema usklajeno prilagaja dinamiki potreb in okoljskim pogojem.

Pametni termostati samodejno prilagajajo temperaturo glede na prisotnost in navade stanovalcev, pametne naprave upoštevajo čas najnižje tarife za delovanje, medtem ko senzorji za svetlobo in gibanje natančno določajo, kdaj je potrebna osvetlitev in kdaj ne.

Tako natančno, da se v oblačnem vremenu odpro senčila in prilagodijo intenziteto luči v prostoru, nasprotno pa se v sončnem vremenu zastrejo senčila in s klimatsko napravo lovijo optimalno temperaturo v prostoru.

pametne hiše in upravljanje energije

To celovito upravljanje energije, ne le optimizira učinkovitost posameznih naprav, temveč ustvarja sinergijo v celotnem pametnem domu. Sistem samodejno uči in prilagaja svoje delovanje glede na spremembe v potrebah, kar vodi v dodatno zmanjšanje nepotrebnih energetskih izgub. Posledično to, ne le zmanjša porabo električne energije, ampak tudi zagotavlja trajnostno in ekonomično upravljanje vseh vidikov pametnega doma.

S pomočjo pametnih naprav in aplikacij lahko lastniki pametnih hiš natančno spremljajo porabo elektrike v realnem času. To jim omogoča, da prepoznajo energetske požrešneže in sprejmejo ukrepe za zmanjšanje porabe. Na primer, pametni energetski monitorji nudijo vpogled v porabo vsake naprave, kar omogoča ciljano optimizacijo uporabe energije.

Energetska učinkovitost sestavni del pametne hiše

Pametne hiše so zasnovane z mislijo na optimalno izrabo energije. V eno točko upravljanja se povežejo vse naprave in funkcionalnosti, ki so večji ali manjši porabniki električne energije – sistem ogrevanja, klimatske naprave, luči, senčila, termostate, avdio-video naprave, varnosti sistem, domofon, sončne elektrarne, avtomobilske polnilnice …

Z avtomatiziranimi sistemi in napravami lahko lastniki nadzorujejo in prilagajajo energetsko porabo teh naprav, kar pripomore k boljši energetski učinkovitosti. Vse je povezano s senzorji prisotnosti, ki delovanje prilagajajo glede na vaše navade in trenutno potrebo po svetlobi, toploti in podobno.

Na primer, pametni termostati avtomatsko prilagajajo temperaturo glede na vaše navade, medtem ko pametna razsvetljava samodejno izklopi luči v prostorih, kjer ni prisotnosti.

V poslovnih ali industrijskih objektih, pametni sistemi povezujejo senzoriko, ljudi in procese dela. Električne naprave so vklopljene točno takrat, ko se jih potrebuje.

Energetska učinkovitost sestavni del pametne hiše

Integracija obnovljivih energetskih virov

Pametne hiše omogočajo tudi enostavno integracijo obnovljivih energetskih virov, kot so sončne elektrarne. S pomočjo pametnih sistemov se lahko proizvedena energija iz sončnih celic optimalno porabi, pri tem pa se zmanjša odvisnost od tradicionalnih virov električne energije. Tako lahko pametna hiša postane neodvisna energetska enota, ki prispeva k ohranjanju okolja.

Kako to deluje v praksi? Razložimo na primeru našega paketa Energy management.

Paket Energy management Nioma: Vsak kilovat šteje

Paket zajema nadzor vseh porabnikov energije v objektu vezano glede na trenutno ceno električne energije, pribitek sončne elektrarne oziroma polnost baterije. Gre za inovativno rešitev, ki vam pomaga poenostaviti, zmanjšati in upravljati porabo energije v vašem pametnem domu.

Z vpeljavo naprednega sistema Loxone lahko nadzorujete vsak kilovat energije, ne glede na to, ali gre za gospodinjske aparate, sončno elektrarno ali polnilno postajo – popoln nadzor nad vsakim kilovatom.

Energy management Nioma

Zakaj bi plačevali več, ko lahko plačate manj? S paketom Energy management se avtomatično prilagajamo trenutni ceni električne energije, stanju baterije in proizvodnji iz sončne elektrarne. Poleg tega smo integrirani v sistem odkupa energije, kar pomeni, da lahko dosežemo najboljšo nabavno ceno za vsak kilovat, ki ga uporabljate.

Paket zajema najsodobnejši sistem nadzora celotnega objekta. Ne glede na to, ali gre za ogrevanje, hlajenje ali polnjenje avtomobila, imate popoln nadzor. V času cenejše električne energije lahko premaknete porabo na manjše, a kljub temu pomembne porabnike, kot so pomivalni stroj, pralni stroj in sušilec.

Optimalen izkoristek upravljanja energije vključuje vsaj pametni termostat, pametno razsvetljavo ter vtičnike za spremljanje in obvladovanje obremenitve. A tukaj se možnosti šele začnejo. Lahko dodate druge funkcionalnosti in izdelke, kot so pametna senčila, avdio-video naprave, polnilci za električna vozila ter napredne varnostne funkcije.

Paket ni omejen na določene naprave, ampak se prilagodi vašemu življenjskemu slogu. S pametnim sistemom dosežete poenostavljeno upravljanje porabe energije, ki vključuje:

  • Natančno določen urnik delovanja pametnih naprav.
  • Predlog ukrepov za varčevanje z energijo na podlagi vzorcev uporabe.
  • Samodejni nadzor pametnih naprav v skladu s prisotnostjo v prostoru.

Z enim prilagodljivim paketom pridobite več kot le nadzor nad energijo – pridobite pametno okolje, ki se prilagaja vašemu načinu življenja in potrebam.

Primer: Pametni termostati za manjšo porabo elektrike

V svetu, kjer ogrevanje in hlajenje predstavljata glavnino porabe energije v gospodinjstvu, so pametni termostati ključni akterji pri varčevanju z energijo. Ti inovativni pripomočki omogočajo, ne samo nadzorovanje temperature v vašem domu, ko ste doma, temveč tudi prilagajanje le-te, ko ste na potepu.

Vendar pa je njihova resnična vrednost izražena v avtomatizaciji ogrevanja in hlajenja, kar pomeni, da se poraba energije zmanjša takrat, ko to ni nujno potrebno. Na primer, ko greste zvečer spat, ni potrebe, da bi ogrevali kot čez dan. Nastavite pametni termostat na nižjo nočno temperaturo, z morebitno izjemo otroške sobe. Vse je mogoče.

V praksi se kažejo izjemni rezultati pametnih hiš pri zmanjšanju porabe elektrike. Na primer, družina X je vgradila pametni sistem za upravljanje porabe elektrike v svoj dom. S pomočjo tega sistema so uspeli zmanjšati porabo električne energije za X %, kar se je odrazilo v opaznem padcu njihovih mesečnih stroškov za elektriko.

Poleg tega so s pametno tehnologijo zmanjšali svoj ogljični odtis, kar je dodaten korak k trajnostnemu načinu življenja.

Pametne hiše kot pionirke trajnostnega bivanja

Pametne hiše kot pionirke trajnostnega bivanja

Pametne hiše ne le zmanjšujejo porabo elektrike, temveč tudi spodbujajo trajnostne prakse v vsakdanjem življenju.

Svoj dom lahko upravljate na daljavo, tudi ko vas ni doma. Povezane naprave lahko programirate tako, da samodejno izvajajo ukrepe na podlagi vašega urnika, pošiljajo opozorila o težavah z delovanjem – še preden postanejo velik problem – in celo prilagodijo porabo energije na podlagi zaznavanja zasedenosti. Poleg nižjih stroškov, bo manjša tudi okoljska obremenitev vašega doma.

Pametne hiše ne prinašajo le prijetnega in sodobnega načina življenja, temveč tudi učinkovito upravljanje z energijo. Z zmanjšanjem porabe elektrike in spodbujanjem trajnostnih praks postajajo pametne hiše pionirke na poti k bolj zelenemu in odgovornemu bivanju. Če torej razmišljate o nadgradnji vašega doma, razmislite o možnostih pametnih hiš za zmanjšanje porabe električne energije in trajnostno prihodnost. Prednosti so številne.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh