Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

Upravljanje pametne hiše

Upravljanje pametne hiše

Pandemija Covid-19 je v zadnjih dveh letih spremenila vse, vključno s tem kako živimo in delamo. Ljudje smo v tem obdobju doma preživeli toliko časa, kot verjetno še nikoli, posledično pa iskali načine, kako poenostaviti določena opravila, kako prihraniti na času in denarju. In pri tem, čisto naključno, »odkrili« pametno hišo.

Pametna hiša je zasnovana tako, da uporabniku olajša življenje, ga naredi varnejšega, predvsem pa udobnejšega in ugodnejšega. Kako zelo je to pomembno, smo odkrili v zadnjih nekaj letih, ko smo bili prisiljeni zamenjati rutino in več časa preživeti za štirimi stenami. Spoznali smo, da ne rabimo vsako jutro ročno odpreti vseh oken in prezračiti stanovanja, dvigniti rolet, da bi spustili nekaj sončnih žarkov v prostor in ugašati luči po celotni hiši, da bi prihranili nekaj eurov.

graficni prikaz razlicnih elementov upravljanja pametne hise

Pravilno izvedena pametna hiša namreč deluje popolnoma samodejno v odvisnosti od dela dneva, vremena, letnega časa ali drugih parametrov, ki jih določimo. Upravljanje pametne hiše uporabniku omogoča upravljanje senčil, razsvetljave, ogrevanja, prezračevanja, alarmnega in zalivalnega sistema ter vseh drugih električnih naprav, ki se nahajajo znotraj objekta. Upravljanje je mogoče kadarkoli in od koderkoli – iz pisarne ali pa iz drugega konca sveta.

Upravljanje pametne hiše lahko poteka na dva načina: avtomatsko ali ročno. Pametno hišo lahko avtomatsko upravljamo z uporabo urnikov, v povezavi z vremensko postajo, v odvisnosti od vremenskih pogojev, v povezavi s senzorji prisotnosti ali na kakšen drug način.

Ročno pa lahko s pametno hišo upravljamo z uporabo raznih daljinskih upravljalnikov, s telefonsko aplikacijo, z uporabo tipk, pametne ure ali pa kar glasovno. Na voljo je veliko možnosti, zato bo zagotovo vsak našel sebi najljubšo.

Oseba ženskega spola upravlja s pametno hiso

Koliko časa bo vzelo upravljanje pametne hiše?

Pomislite, kolikokrat na dan prižgete in ugasnete luči, dvignete rolete, odprete in zaprete okna, vklopite klimatsko napravo … Če bi začeli seštevati vse te minute, bi verjetno bili presenečeni, koliko časa pravzaprav porabite za vsakdanja opravila, ki jih verjetno niti ne smatrate kot takšna. Strah pred porabo časa za upravljanje pametne hiše je tako popolnoma odveč. Namen pametnega doma je namreč ravno varčevanje vašega časa za takšna nepomembna opravila.

Največ časa bo upravljanje pametne hiše vzelo na začetku, ob vselitvi, ko bomo strokovnjaki skupaj z vami nastavili nivo optimizacije in uskladili vaše želje z delovanjem sistema. Po tem pa aktivno upravljanje pametne hiše nikakor ni več potrebno, razen v primeru, ko boste želeli določeno nastavitev aktivirat ročno.

Nekaj primerov, pri katerih boste v pametnem domu prihranili čas:

 • Samodejno delovanje ogrevalnega sistema – prilagodi se trenutni potrebi, vi samo izberete ciljno temperaturo.
 • Samodejno delovanje prezračevanja – ne potrebujete dodatnega monitorja v dnevnem prostoru ter prilagajati samega delovanja.
 • Samodejna aktivacija alarmnega sistema ob odhodu oziroma deaktivacija ob prihodu domov.
 • Centralni nadzor senčil ter svetil – tako vam ni potrebno več iskati odprtih oken ob odhodu od doma ter izklapljati luči.
 • Simulacija prisotnosti; samodejna aktivacija, brez potrebe po aktivaciji, medtem ko ste na večerji v hotelu.

Kaj vse lahko upravljamo v pametni hiši?

Odgovor je vse. Vse, kar si lahko zamislite in tudi tisto, na kar verjetno niste pomislili. Nekaj najpogostejših stvari, ki jih običajno upravljamo:

 • Razsvetljava: ta se lahko prilagaja delu dneva, saj s pomočjo senzorjev gibanja zaznavamo trenutno osvetljenost prostora, kar pomeni, da se luči prižgejo le, ko je to res potrebno. Ne glede na samodejno delovanje, lahko uporabnik kadarkoli s pomočjo pametnih tipk samodejno izbere sceno in prilagodi osvetlitev svojim željam.
 • Senčenje: sistem bo samodejno aktiviral senčila, ki bodo preprečila vdor toplote v objekt in s tem pregrela prostor. Poleg tega imajo senčila še dodatno vlogo – omogočajo zasebnost, saj se lahko prilagajajo tudi zunanji osvetlitvi.
 • Ogrevanje: sistem bo poskrbel za ustrezen način ogrevanja in hlajenja, z uporabo klimatske naprave, toplotne črpalke, kamina … in bo v danem trenutku izbral najcenejši vir ogrevanja za dosego željene temperature. S pomočjo upravljanja pametne hiše boste lahko nadzorovali vsak prostor posebej, saj željena temperatura v kopalnici ni enaka tisti v dnevni sobi.
 • Ozvočenje: zjutraj se boste prebudili ob nežni glasbi, prav tako pa vam bo pametna hiša opozorila, da je savna pripravljena, da okno ni zaprto ali da alarm ni vključen.
 • Varnost: vaš dom bo varen tudi, ko boste vi na počitnicah. Avtomatsko prižiganje luči v različnih prostorih, dviganje senčil, vklapljanje glasbe … vse to bo morebitne vsiljivce prepričalo, da ste doma. Poleg tega bo varnostni sistem zaznal tudi razlitje tekočin, požar ali kakšno drugo nevšečnost.
 • Zalivalni sistem: pomislite, kolikokrat ste pozabili zaliti vrt ali pa ste prišli domov prepozno oziroma ste bili na oddihu?

 

Dom nikakor ne sme biti breme, temveč varno zavetje, kamor se radi vračamo po napornem dnevu. Upravljanje pametne hiše je preprosto, zabavno, obenem pa prihrani ogromno časa, ki ga lahko porabite za pomembnejše stvari, kot so hobiji, družina in druženja s prijatelji.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh