Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

Smart Home – kaj vse lahko vaša hiša opravi namesto vas?

Smart Home – kaj vse lahko vaša hiša opravi namesto vas?

Odgovor je tako rekoč vse. Smart Home lahko namesto vas prižge luči, prezrači dom, ogreje vodo v bazenu, vklopi alarm, skuha kavo … Na kratko – Smart Home poenostavi vaše bivanje in življenje nasploh.

Želite natančneje nadzorovati temperaturo v bivalnih prostorih? Ste v vaši soseski bili priča vlomu in želite narediti svoj dom varnejši? Ali pa morda želite nadzorovati dom z vidika zabave – TV, zvočniki … s Smart Home je mogoče vse to in še več.

Namen Smart Home-a je uporabniku zagotoviti več prostega časa, življenje narediti udobnejše, zagotoviti večjo varnost in seveda prihraniti denar. S tem, ko se vse te komponente povežejo v celoto, dobimo avtomatiziran dom, ki poskrbi za vse – od a do ž.

Inteligentni povezani sistemi

Ena najpomembnejših značilnosti Smart Home-a je povezanost vseh komponent med seboj. Je več kot zgolj samo upravljanje preko mobilnega telefona. Smart Home lahko upravljate tudi avtomatsko, in sicer z uporabo urnikov, v povezavi z vremensko postajo, v odvisnosti od vremenskih pogojev ali v povezavi s senzorji prisotnosti.

Z avtomatskim upravljanjem si zagotovite, da se zjutraj za alarm prižge vaša najljubša melodija, luči se postopoma prižigajo, kavni aparat pripravi svežo kavo, ploščice v kopalnici pa se segrejejo na ravno pravšnjo temeperaturo. Vse z enim samim namenom – da se vaše bivanje dvigne na popolnoma nov nivo.

Smart home z avtomatskim upravljanjem.
Enodružinska hiša v okolici Slovenskih Konjic

Prednost #1: Smart Home zagotavlja več udobja

Ena največjih prednosti je povečanje udobja bivanja. Kdo se pozimi rad vrača v hladen dom, ali pa porabi kar nekaj časa, da obhodi celotno hišo in preveri, če so zaprta vsa okna in ugasnjene vse luči?

Smart Home lahko zagotovi tudi kakovosten zrak, primer: pametni sobni termostat je neposredno povezan s Smart Home in nenehno preverja vlažnost ter nivo CO2 v bivalnem prostoru ter samodejno poveča moč delovanja prezračevalnega sistema.

Lahko pa greste še korak dlje in imate na oknih montirane motorje, ki okno samodejno odprejo, ko s pomočjo senzor zaznajo slab zrak. Da pa se pri tem prepreči nepotrebna izgube toplote, začne ogrevalni sistem, ko so okna odprta, avtomatsko zmanjševati moč ogrevanja.

Še en primer– ko zapustite dom, lahko oddate ukaz “Odhajam” in pametna hiša bo samodejno znižala temperaturo ogrevanja, zaprla okna, vklopila varnostni sistem … Ne bo vam potrebno več skrbeti za popolnoma nič. Zato je smiselno, da v sistem Smart home vključite čim več naprav, ki bodo olajšale vaš vsakdan.

Prednost #2: Smart Home = več prostega časa

Življenje nam narekuje hiter tempo, zaposlenost s službo in družino pa nam namenja vedno manj prostega časa. K sreči Smart Home ponuja rešitev tudi za to – mama lahko več časa preživi z otrokom, ker bo sesalec sam posesal tla, oče pa bo lahko nekaj dobrega spekel na žaru, saj bo kosilnica sama pokosila zelenico.

Zahvaljujoč povezavi vseh teh komponent v celoto bomo imeli več časa za stvari, ki v življenju resnično štejejo – družino, prijatelje in hobije.

Prednost #3: Pametni dom izboljša varnost

Dom je tam, kjer se počutimo varne. In občutek varnosti nam dajejo tudi varnostni sistemi, ki vas bodo opozorili, če se bo ob vaši odsotnosti doma dogajalo kaj nenavadnega.

Poleg alarmnega sistema si lahko omislite tudi video nadzor ter glasovni ukaz – ta vas lahko opozori na morebitno nevarnost, lahko pa ga uporabite kot klic v sili, v kolikor iz takšnih in drugačnih razlogov ne morete do telefona.

Smart home z visoko stopnjo varnosti.
Rezidenca Rogaška

Glavni elementi Smart Home

V Smart Home je mogoče integrirati vrsto komponent. V splošnem jih delimo na 5 skupin, in sicer: pametna osvetlitev, pametna senčila, pametno ogrevanje, pametno ozvočenje, energetika in varnost.

Osvetlitev je ena izmed pomembnejših komponent, saj ima velik vpliv na naše počutje, zato se ji je potrebno posvetiti že pri samem načrtovanju. Življenje bo precej olajšala, hkrati pa odprla povsem nove možnosti. Luči se bodo samodejno vklopile glede na prisotnost, pri tem pa bo upoštevana tudi količina naravne svetlobe v prostoru.

Mogoče je izbirati med različnimi načini krmiljenja pametne osvetlitve: prižig/izklop, nočni način, signaliziranje, aktivna osvetlitev, kontrola barVe (RGBW).

Povprečna hiša ima v vsakem nadstropju 7 do 10 senčil in njihova naloga med drugimi je tudi uravnavanje temperature v prostoru ne glede na letni čas, kar je v obdobju, ko so moderni objekti z veliko stekla, še posebej dobrodošlo. Pametna Senčila se lahko odpirajo posamično ali v skupinah, ročno ali popolnoma avtomatsko.

Pametna hisa z avtomatskimi sencili.

Pametno ogrevanje in hlajenje sta komponenti, ki skozi vso leto delujeta popolnoma samodejno. Vse kar je potrebno narediti je nastaviti želeno temperaturo na začetku sezone, potem pa se bo sistem sam odločil, kako jo bo dosegel.

V sistem pametnega ogrevanja je mogoče vključiti toplotno črpalko, klimatsko napravo, peč na pelete, nekatere tipe kaminov …

Naloga pametnega ozvočenja ni samo zagotoviti sprostitev, temveč tudi varnost. Poleg varnosti in dobrega počutja nudi še branje obvestil – sporoči vam lahko, da je savna segreta, da ste pozabili zapreti okna … Pametno ozvočenje je običajno podrejeno HiFi ozvočenju v dnevni sobi.

Pametna varnost je ena izmed največjih prioritet vsakega posameznika. Smart Home bo poskrbel, da bo na izredno visokem nivoju, četudi ste na drugem koncu sveta.

Smart house varnost, nepridiprav pred moderno hiso

Večplastni varnostni sistem ne bo odgnal samo vsiljivcev, ampak bo zaznal tudi razlitje tekočin, vas opozoril na požar in druge nevšečnosti, s čimer bosta varna tako vaše imetje kot tudi življenje.

Da se boste lažje odločili, kaj vse potrebujete v svojem novem domu, smo za vas pripravili tri cenovno različne pakete. V kolikor med njimi ne najdete točno tistega kar iščete, nas kontaktirajte s pomočjo konfiguratorja in pripravili vam bomo popolnoma prilagojeno ponudbo.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh