Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

Senzorji pametne hiše – živčni sistem vašega doma

Senzorji pametne hiše – živčni sistem vašega doma

Eden najpomembnejših delov avtomatizacije je senzorika ter zaznavanje. Pomislite na zaznavanje sveta okrog sebe – naše reakcije so posledica slišanega, videnega, čutenega – na podlagi česar sprejmemo sklep, kako v določeni situaciji odreagirati.

Podobno se dogaja v vašem avtomatiziranem domu. Namesto oči, voha, ušes, ima vaš pametni dom nameščene senzorje, ter se na podlagi zaznavanja parametrov odloči, kako bo v določeni situaciji odreagiral. Kot vi, tudi vaš pametni dom uporablja vse možne informacije, pretekle dogodke, ter na podlagi danega išče ustrezno reakcijo. Več podatkov, kot ima na voljo, bolj kakovostne odločitve lahko sprejme.

1. Senzor gibanja

S pomočjo senzorja gibanja zaznavamo uporabo sobe. Med uporabo se le ta uporabniku samodejno prilagodi – prižig luči (po potrebi), prilagajanje senčilogrevanjeglasba. Delovanje tako postane popolnoma avtomatizirano, saj vam ni potrebno prižgati ali ugasniti ničesar. Ob odhodu iz sobe se le ta vrne v mirujoče stanje.

Senzor gibanja, montiran na strop

2. Odprtje vrat

Senzor za zaznavanje odprtih vrat ter oken je najpomembnejša komponenta alarmnega sistema – ta se ob aktivi sproži takoj, ko se odpre katero izmed oken.

Ob tem igra pomembno vlogo pri pametnem ogrevanju – v kolikor recimo med ogrevanjem (ali hlajenjem) pozabite okno odprto za več kot nekaj minut, vas bo sistem na to opozoril oz. sam izklopil gretje (oz. hlajenje).

Nezanemarljiva pa je tudi funkcija v primeru odhoda na teraso. Ne glede na tip senčenja; avtomatsko, zapiranje ob sončnem zahodu ali drugi funkciji – ob odprtih balkonskih vratih je zapiranje vratnih senčil blokirano, tako vas vaš dom nikoli ne bo zaprl na teraso!

Senzor odprtih vrat

3. Senzor za kakovost zraka

Sodobni domovi se praviloma opremljajo tudi s prezračevalnimi sistemi, ki skrbijo za preskrbo s svežim zrakom skozi ves dan. Pametne hiše, opremljenne s sistemom za zaznavanje kakovosti zraka, se samodejno odzovejo na dogajanje v vašem domu;

  • Zmanjšano delovanje v primeru odsotnosti
  • Povečano delovanje ob kuhi (samodejna zaznava)
  • Povečano delovanje v primeru zabav (npr. vezava na katerega izmed načinov delovanja, kot je “zabava”)
  • Samodejno kontinuirano delovanje, s pomočjo zaznavanja vlage ter nivoja CO2

Senzor kakovosti zraka

Zgoraj navedeni so le nekateri izmed mnogih, ki jih uporabljamo med izdelavo čudovitih domov! Z mnogimi drugimi zaznavamo še požar, razlitja tekočin, vreme … Več podatkov, kot je na voljo, boljše domove je mogoče ustvariti.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh