Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

Katere so prednosti pametnega doma?

Katere so prednosti pametnega doma?

Smarthome – ali tako imenovan “pametni dom” ni novost na trgu gradnje in obnove hiš, je pa pojem, ki z razmahom IoT (1) pridobiva na svoji popularnosti. Pa vendar se dostikrat pojavi vprašanje: “kaj smarthome pravzaprav počne?”

Smarthome oz. prevedeno “pametni dom
je dom, ki skoraj sam skrbi zase.

Več komponent, kot integrirate v celoto, več možnosti ima kontrolnik, da za vas upravlja vaš dom – ko ste doma, ter tudi ko vas ni. Najpogosteje se na kontrolnik vežejo:

Z vsem naštetim upravlja krmilnik (2), ki s poznavanjem vaših želja ter življenjskega sloga prilagodi delovanje pametne hiše tako, da vam zagotovi najvišji nivo udobja ter varnosti v kombinaciji z uporabo vseh zgoraj naštetih komponent.

Ste vedeli, da lahko s kontrolo senčil v pasivni hiši kontrolirate temperaturo prostorov? (3) pozimi lahko v primeru močnega sonca s pomočjo popolnega odprtja le teh ogrejete vaš dom, medtem ko avtomatsko senčenje poleti poskrbi, da vaša klima ne bo načela vašega računa za elektriko.

Sistem na mobitel?

Ob prvem stiku je najpogostejša misel “ja, to je hiša ki se jo lahko krmili s telefonom”. Res je – vaš pametni dom z integracijo avtomatizacije dobi tudi možnost, da ga krmilite na daljavo – preverite temperaturo v dnevni sobi, ugasnete luči, mogoče partnerju prižgete prijetno glasbo v pisarni.

Ampak bistvo avtomatiziranega doma leži drugje – v avtomatizaciji. Vas dom poskrbi za izklop vseh električnih porabnikov.

Za samodejno senčenje za doseganje želene temperature v prostorih. Za samodejni vklop alarma ob odhodu – ter izklop ob prihodu. Ali pa vklop pralnega stroja takrat, ko bo ima sončna elektrarna največji pribitek.

Vas zanima več? V naslednjem blogu preberite 10 najpogostejših scenarijev, ki so del avtomatiziranega doma.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh