Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

Poraba elektrike in aktivni nadzor energije v pametni hiši

Poraba elektrike in aktivni nadzor energije v pametni hiši

Sistem aktivnega nadzora porabe energije ter energetskih porabnikov postaja bistven del vsakega doma, da je poraba elektrike optimalna. Toplotna črpalka, morebitna sončna elektrarna, še posebej pa električni avtomobili so bistven sestavni del porabe elektrike ter proizvodnje električne energije novodobnih gospodinjstev.

Do sem vse lepo in prav. Zmontiramo elektrarno, nabavimo električni avto – in gremo!

Ne, ni tako super. Električno omrežje za svoje delovanje potrebuje stabilnost, ta pa se v večji meri, meri s frekvenco. V Evropi imamo močno prepleteno omrežje, temu pa je od vzhoda do zahoda skupno eno – 50 Hz.

Poraba elektrike oz. energy management je v pametni hiši nadzorovana in s samodejnim upravljanjem skrbi za optimizacijo energije glede na trenutno stanje. Pametna hiša v kombinaciji z energetskimi rešitvami lahko zato pomaga pri težavah z električnim omrežjem, za katere sploh niste vedeli, da jih imate.

Poraba elektrike v Sloveniji

S prihodom ogromnega števila novih fotovoltaičnih sistemov na slovenski trg (samo Nioma je na trg poslala za več kot 15 MW razdelilcev velikih elektrarn in preko 1000 omaric za samooskrbo – Nioma-elektro.eu) se je izjemno povečala proizvodnja energije.

Proizvodnja električne energije pa ima to slabost, da deluje le določen del dneva – predvsem takrat, ko nas ni doma. Od tod tudi omejevanje števila novih fotovoltaik, ki s presežkom v delu dneva, ko ni porabe, tako rekoč »onesnažujejo« omrežje s presežki energije.

Predstavljajte si, da ste žejni (poraba sistema), nekdo pa vam ponudi pollitrski kozarec, ki ga morate izpiti na dušek.

V praksi je tipičen profil hiše takšen:

Sončna elektrarna energijo proizvaja čez dan, ko ni nikogar doma. Hiša pa porablja zjutraj (zbujanje, kava, kuhanje) ter zvečer (tuš, kuhanje …).

Poraba elektrike v Sloveniji

Na drugi strani, smo močno povečali porabo elektrike. Že samo udobje doma zahteva več energije – indukcijske pečice, toplotne črpalke, električne polnilnice, savne, bazeni ipd. Z dvigom kvalitete bivanja v zadnjem desetletju se ni dvignil le standard, temveč tudi poraba energije na gospodinjstvo.

K večji energetski porabi gospodinjstva največ prispeva trend opuščanja fosilnih goriv, ki se v zadnjih letih še povečuje, saj so električni avtomobili postali dostopni, ter privlačni z več strani – cene, tehnike, vzdrževanja.

Ravno tukaj pa nastaja nesorazmerje – čez dan »polnimo« omrežje, medtem ko je glavnina porabe elektrike skoncentrirana na jutro, večer in z električnim avtomobilom tudi na noč. S tem torej aktivno pripomoremo k nihanju omrežja. Ker je teh primerov vedno več, je to postala sistemska težava.

Zato je sistemski operater težavo začel reševati na več načinov, kot je navedeno tudi na PISRS.si.

Poraba elektrike v praksi: Aktivni odjemalec

V praksi se vzpodbuja pomen t.i. aktivnega odjemalca. Pomeni, da je odjemalec aktiven ter porablja energijo takrat, ko nastaja (špice obnovljivih virov tekom dneva) oz. ko je poraba tradicionalno nižja (ponoči – kot pred desetletjem »nočni tok«).

V praksi lahko to pokažemo na naslednji sliki:

Poraba elektrike tekom dneva

Porabo iz jutranjega ter večernega dela želi operater znižati, hkrati pa želi porabiti energijo, ki nastaja s sončnimi elektrarnami ter drugimi viri energije.

Rešitve za optimizirano porabo elektrike

  • Baterijski sistemi
    • Z namestitvijo baterije lahko aktivno hranimo energijo in jo porabljamo v obdobju, ko imamo sami povečano porabo (slika zgoraj).
  • Aktivno upravljanje porabnikov
    • Lastnoročno spremljanje porabe – npr. prižgemo pomivalni stroj ali sušilec v nočnem času oz. v času proizvodnje.
  • Popolna avtomatika v pametni hiši
    • Namestitev opreme, ki samodejno skrbi za krmiljenje porabnikov.

Največji porabniki v objektih so avtomobili ter viri ogrevanja in hlajenja. S pametnim krmiljenjem toplotne črpalke ter električne polnilnice za avtomobil lahko občutno posežemo v znižanje špic ter s tem »pademo« v nižjo tarifo.

Uporabniki, ki imajo wellness (savna, bazen) lahko v sistem aktivnega odjema energije vključijo tudi te.

Energy management: Aktivno upravljanje z energijo

Za aktiven nadzor energije potrebujemo števec energije. Ta nam pove, kaj se dogaja s porabo energije na dovodu v hišo. To je pomembno zato, ker je ravno ta parameter ključen.

Namreč, običajno ne lovimo posameznih energetskih porabnikov (sušilec, pralni stroj, indukcija, toplotna črpalka) – z namestitvijo števca na dovod električne energije v hišo pa dobimo celovit vpogled v skupno stanje porabe elektrike.

Tako vidimo, ali sončna elektrarna oddaja energijo v omrežje, ali pa je poraba hiše dovolj velika, da se vsa energija porabi že v hiši.

Seveda potrebujemo vpogled v stanje energije na trgu. V Sloveniji kmalu prihaja v veljavo večtarifni sistem, ki bo dan razdelil na 5 časovnih blokov, 2 sezoni in 2 vrsti dnevov. V severnih državah je to že na voljo – urni obračunski sistem je lahko za uporabnika ob pravilnem nadzoru tudi 20 % cenejši.

Časovni blok cene električne energije

Tabela, ki jo najdemo v aktu za omrežnino (Vir: PISRS.si) predstavlja dva obdobja – poletno obdobje, ko je obnovljivih virov več, poraba energije pa nizka (izven kurilne sezone), ter obdobje, ko je te energije manj, poraba pa višja (kurilna sezona).

S temi časovnimi bloki želi operater spodbuditi aktivno porabo v času, ko je energije več. V novem modelu obračunavanje električne energije lahko tudi prihranimo tako, da ne obremenjujemo svoje denarnice s povečano porabo v višjih obdobjih.

Se boste sedaj ukvarjali s tem?

Mogoče. Mogoče pa tudi ne! Naš pametni krmilnik vidi problem nekoliko drugače:

Pametni krmilnik sledi cenam elektrike v trenutnem času.

Pametni krmilnik z lokalizacijo tarifnega obdobja zazna, kdaj je energija najdražja in takrat krmilnik samodejno prilagodi porabo ter jo pomakne v čas, ko je cena na trgu nižja – tudi v primeru, ko nimate lastne sončne elektrarne oz. drugega vira energije.

Pa v primeru sončne elektrarne? Tudi v tem primeru ste na boljšem, če doma proizvedeno energijo porabite doma – bolje, kot če to energijo prepustite omrežju, potem pa jo vzamete nazaj.

V primeru toplotne črpalke in drugih porabnikov (pralni stroj, sušilni stroj, bazen) bodo ti sistemi aktivirani v času, ko imate največjo proizvodnjo.

Prekomerna poraba elektrike? Rešitev je lahko enostavna!

Recimo, da ima vaša hiša ima vse. Sončno elektrarno, električni avto, toplotno črpalko, savno, bazen. Elektro Ljubljana vas kliče »power user«. Kakšna je rešitev? Enostavna, več o njej pa vam predstavljamo tukaj!

Pregled porabnikov je možen kadarkoli in od kjerkoli.

S pomočjo nadzora toka na posamezne porabnike sistem ves čas aktivno uravnava posamezne porabnike. V primeru, da gre uporabnik v savno, zmanjša moč polnjenja vozila. Če primanjkuje električne energije, pazi na porabljeno moč toplotne črpalke.

Ponoči? Nizka tarifa! Prižge se črpalka za bazen, vklopi se ogrevanja bazena, polni se električno vozilo – vse v sinhronizaciji, da se ne preseže mejna poraba oz. se ta enakomerno porazdeli skozi vso noč.

Že, že. Kaj pa v primeru, ko ste pri –12 prišli domov, s prazno baterijo avtomobila, žena je kuhala večerjo, vi pa ste po vklopu polnilne postaje šel v savno. »Blackout!«

Ne v pametnem domu. V kolikor imate porabo energije (skoraj) večjo, kot je vaša skupna priključna moč, bo sistem z aktiviranjem »čuvaja« (load guard) izklopil uporabnike, ki so vklopljeni sočasno. Kdo ima prednost pri tem, da se izklopi zadnji, odloči uporabnik!

Prioritetne porabnike določite vi, glede na vaše želje in potrebe. Savna ali večerja, v primeru premajhne priključne moči bo nekaj moralo počakati.

Avtomatski nadzor porabe elekrične energije

Kaj potrebujemo za aktiven nadzor porabe energije?

Strokovnjaka!

V Niomi smo specializirani za avtomatizacijo v pametni hiši. Ker smo v podjetju poznani tudi po rešitvah v energetiki, se smatramo za pravo izbiro, ko se gre za kombinacijo nadzora pametne hiše z energetskimi rešitvami.

Kot edini zlat partner podjetja Loxone v Sloveniji uporabljamo najnaprednejše rešitve. Svetujemo ter implementiramo rešitve na področju nadzora objekta, porabe energije, nadzora polnilnic ter ostalih komponent, vezanih v sistem pametne hiše.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh