Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

Pametna hiša načrt

Pametna hiša načrt

Ko si zamislite dom, ki iz zvokov ustvari izkušnjo, vas ogreje, ko je hladno in poskrbi za pravo svetlobo ob pravem trenutku, je čas, da svoj dom spremenite v pametno hišo. Toda – kako se lotiti tega izziva? To ponuja pametna hiša in njen načrt!

V zapisu preberite 5 korakov, ki jih je dobro upoštevati pri načrtovanju pametne hiše. Da boste vedeli, kako se lotiti načrta in kaj vse mora zajemati.

1. Določite funkcije pametne hiše

Vse se začne z vašo vizijo kaj želite, da pametna hiša dela za vas in namesto vas? Potrebujete zgolj avtomatizacijo osnovnih funkcionalnosti, kot so razsvetljava, senčila, varnost in upravljanje z energijo? Ali so vaše želje večje in razmišljate o popolni avtomatizaciji doma, ki vključuje senzorje prisotnosti, avdio-vizualne naprave, zalivalni sistem, garažna vrata, bazen, savno, …

Funkcije pametne hiše

S pomočjo najnaprednejšega kabelskega sistema lahko v sistem povežemo (skoraj) vse naprave, ki jih poznamo v domu (ter so naštete zgoraj). Dodatno pa sodobne naprave (pečica, robotski sesalnik itd …) ponujajo možnost integracije IoT – s tem pa so možnosti tako rekoč neskončne.

Določite obseg funkcionalnosti, ki bo osnova za načrt pametne hiše.

2. Izbira sistema pametne hiše

Izbira pravilnega sistema avtomatizacije pametne hiše je kompleksna, saj na trgu obstaja morje rešitev, ki so med seboj zelo različne – tako po načinu povezave (žične, brezžične), načinu delovanja (centralno, lokalno), tehnologiji,…

Vemo, da lahko številne možnosti pametne tehnologije človeka hitro zmedejo, vendar ni potrebno, da je temu tako. Pri Niomi vas želimo razbremeniti težke izbire in vam postopek načrtovanja pametne hiše olajšati.

Izbira sistema pametne hiše

V ta namen smo zasnovali dva različna paketa avtomatiziranih rešitev za vaš dom – paket Nioma in paket Elite.

Paket Nioma

Paket Nioma ni popolnoma osnovni paket, temveč je sestavljen tako, da ima vse, kar pametni dom potrebuje – za izjemno razmerje med ceno in zmogljivostjo! Seveda, ga je mogoče nadgraditi in funkcije dodati tudi naknadno.

Pametna hiša Nioma ima dovolj senzorjev, zvočnikov, tipk, se zaveda števila odprtih oken, ima nad-zor nad tem, kdo hodi v hišo, ima avtomatizirane luči na terasi, prižge luči ob odprtju vrat, meri porabo energije… Nič ji ne manjka!

Paket Elite

Paket pametne hiše Elite je namenjen najzahtevnejšim uporabnikom. Ima vse, kar ima paket Nioma in še več, zato govorimo maksimalnem udobju pametnega doma.

Paket pametne hiše Elite

Kaj to pomeni v praksi? Pametna hiša Elite ima senzorje v prav vseh prostorih, zato bo vse potekalo avtomatizirano, intuitivno – glede na vašo prisotnost. Takšna avtomatizacija funkcionalnosti je tudi zelo varčna, saj nobena naprava ne deluje več po nepotrebnem.

Prav tako ima integriran ves sistem ogrevanja in hlajenja, zato se od januarja do decembra ne ukvarjate s temperaturo v prostoru. Ko rečete »Siri, doma sem« se hiša zbudi in ko rečete »Siri, odhajam« se hiša ugasne. To pomeni, da ugasne vse luči, nepotrebne električne naprave, zapre okna in zaklene vhodna vrata. Ste navdušeni?

Kaj pa okolica pametne hiše? Kosilnica bo kosila in zalivalni sistem bo skrbel, da bo vrt cvetoč in zelen – pa četudi ste vi na drugem koncu sveta.

3. Načrtovanje upravljanja pametne hiše

Ugotovili ste, katere naprave želite postaviti na katera mesta. Zdaj pa je čas, da razmislite o možnostih upravljanja teh naprav.

Delovanje v oblaku

Povezljivost v internet je postala standard, ki omogoča številne prednosti. Z izbiro oddaljenega upravljanja lahko komponente pametne hiše nadzorujete tudi preko aplikacije, glasovnega upravlja-nja ali celo preko pametne ure.

Kar je sicer izjemno udobno, lahko predstavlja izziv za varnost. Podatke, ki so povezani v internet je mogoče prestreči ter z njimi tudi manipulirati. Poleg tega, brez povezave sploh ne delujejo.

Takšno delovanje je zato značilno za vstopne modele v svet pametne hiše, pri naprednejših, kot jih uporabljamo pri Niomi, pa je povezljivost v internet samo dopolnitev za razširitev funkcij (kot npr. oddaljen dostop), medtem ko je primarno delovanje lokalno.

Lokalno delovanja (upravljanje s krmilnikom)

Boljši sistemi delujejo lokalno ter so neodvisni od dostopa v internet – naj bo to OpenHAB, Z-Wave, KNX ali Loxone. Vsem je skupno to, da v primeru izpada interneta neovirano delujejo naprej in izgu-bijo samo možnost krmiljenja na daljavo.

Prav tako krmilnik Loxone, ki ga uporabljamo v Niomi , vse podatke hrani izključno na krmilniku, ter dostopa do interneta za svoje delovanje pravzaprav sploh ne potrebuje!

Upravljanje s krmilnikom Loxone

Upravljanje z lokalnim krmilnikom Loxone primarno poteka preko tipk, s pomočjo katerih kontroli-ramo osnovne funkcije pametne hiše (senčila, glasba, osvetlitev). In namen tipk je podoben kot v klasični hiši – v vsakem prostoru omogočiti hiter dostop do funkcij, s to razliko, da pametne tipke omogočajo tudi centralni nadzor.

Ti sistemi imajo dostop do interneta, vendar ga izkoriščajo zgolj za pridobivanje nekaterih informacij, kot so recimo vremenska napoved ter seveda upravljanje na daljavo.

4. Načrtovanje varnosti pametne hiše

Tudi najbolj napredna in inovativna tehnologija ni uporabna, če je nagnjena k napakam. Zato je pomembno, da pri načrtovanju pametne hiše previdno določite varnostne ukrepe. Ko govorimo o varnosti pametne hiše, ne govorimo zgolj o zaščiti občutljivih podatkov pred nepooblaščenim vstopom, temveč o:

    • protipožarni varnosti in varnosti proti razlitju ter
    • protivlomni varnosti.

Pametni senzorji zaznajo vsako morebitno nevarnost v vašem domu in vas o tem nemudoma obvestijo. Še več, pametna hiša lahko ob nevarnosti odreagira sama. Na primer, v primeru razlitja hiša izklopi elektriko in vodo, sproži alarm, če ste doma, ali vam pošlje obvestilo, če ste na poti. Hkrati pa o tem obvesti vodovodarja. Hitra intervencija v primeru nevarnosti, ne le, da zaščiti vas in vašo družino, ampak tudi minimalizira škodo na objektu.

Za varnost pametnega doma poskrbi tudi avtomatiziran sistem zunanje razsvetljave. Senzorji prisotnosti se odzivajo na svetlobo in gibanje v okolici ter sprožijo prižig zunanjih luči, kadar se ponoči kdo približa vaši hiši. Videz »žive hiše«, ko vas ni doma pa odganja vlomilce tudi, ko ste na potovanju.

načrtovanje varnosti pametne hiše

5. Načrtovanje pametne hiše s strokovnjakom

Načrtovanje pametne hiše je kompleksen postopek, ki zahteva tehten razmislek in obsežno znanje. Brez slednjega žal ne boste prišli daleč, poleg tega si boste razbijali glavo in nabirali nepotrebne stroške. Zato se raje posvetujte s strokovnjakom, ki bo glede na vašo predstavo sposoben načrtovati vaš sanjski pametni dom.

Pri Niomi smo specializirani za načrtovanje in izvedbo pametnih hiš, kjer združujemo inovativne tehnologije z estetskimi rešitvami. V našem pristopu ni le nakup izdelkov, temveč celovita rešitev, ki vam zagotovi popolno izkušnjo pametnega doma. Pomagali vam bomo skozi celoten postopek načrtovanja in izvedbe pametne hiše tako, da bo popolnoma v skladu z vašimi željami.

Načrtovanje pametne hiše s strokovnjakom

Cilj načrtovanja je ustvariti pametno hišo, ki vas razbremenila določenih opravil, da se boste lahko brezskrbno posvetili pomembnejšim stvarem.

Naša ekipa si prizadeva, da je vsak projekt popolnoma personaliziran in v skladu z vašimi željami, saj želimo, da bo izkušnja pametne hiše resnično nepozabna, proces pa enostaven za vas.

Kontaktirajte nas in naredite prvi korak k pametni hiši!

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh