Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

OPREMA ZA PAMETNO HIŠO

OPREMA ZA PAMETNO HIŠO

“Hiša, skuhaj kosilo, čez dve uri bom doma.” Je oprema za pametno hišo res že tako napredna? Tako daleč še ni, je pa skoraj neverjetno, kaj vse lahko počne namesto vas.

Pametna hiša vključuje različne naprave in tehnologije, ki so med seboj povezane z enim samim namenom – da olajšajo življenje, povečajo udobje in poskrbijo za večjo varnost vašega doma. Opremo pametnega doma določite sami in svoj dom upravljate skozi enovit sistem, z enostavnim dotikom gumba ali glasovnim ukazom.

Oprema pametne hiše ne le, da poskrbi za maksimalno udobje in varnost, ampak tudi za optimalno porabo energije. Popoln nadzor nad upravljanjem energije bo prinesel optimizacijo stroškov in s tem zmanjšal obremenitev našega planeta.

Vsa oprema pametne hiše je povezana v sistem za avtomatizacijo in upravljanje, v katerem nadzirate vse pomembne funkcije doma. Tudi takrat, ko niste dejansko doma.

In kaj vse ta oprema vključuje? Oprema za pametno hišo vključuje stikala, senzorje, alarmne sisteme, domo-fon, glasbeni strežnik, led trakove … Vse tiste komponente, ki omogočajo upravljanje osvetlitve, senčil, ogrevanja, ozvočenja, varnosti, energetske porabe in zalivalnega sistema v vašem domu.

Širina opreme je odvisna od vaših potreb in želja. Vprašati se morate, kaj želite, da pametni dom počne za vas in namesto vas?

Koncept pametnega doma

Koncept pametnega je preprost – dela za vas in namesto vas. Cilj je maksimalno udobje uporabnika in samodejno delovanje sistema.

Pametni dom v celoto poveže vse komponente in s tem omogoča njihovo uporabo v enem sistemu. To pomeni upravljanje iz ene same dostopne točke. Cilj pametne hiše pa ni zgolj integracija vseh komponent v “eno aplikacijo”, temveč medsebojna povezava med sistemi, ki o pomembnih dogodkih med seboj komunicirajo.

Tablicno upravljanje pametne hise.

Za primer, sistem avtomatizacije bo namesto vas opravil kopico obveznosti znotraj in okrog hiše. Pametni hiša lahko poskrbi za prižig luči, vklop in izklop klime, prižig ogrevanja, taljenje zmrzali na dovozu, zaklepanje vrat, ogrevanje vode v bazenu, zalivanje trate … Tudi skuha jutranjo kavico, če jo povežete s kuhinjskimi aparati.

In kako poteka zgoraj omenjena komunikacija med sistemi? Na primer, zalivalni sistem deluje v povezavi z vremensko postajo. To pomeni, da se v primeru dežja ne bo vklopil. Ob jutranji budilki se bodo hkrati dvignila še pametna senčila v spalnici in poskrbela za prijetno prebujanje med sončnimi žarki.

Komunikacija med sistemi je še posebej pomembna pri varnosti vaše hiše. Pametna hiša nadzoruje vaš dom in vas opozori na nevšečnosti, kot so razlitje vode, požar ali vlom.

Vsa opozorila pa lahko nemudoma posreduje alarmni centrali vašega lokalnega podjetja, ki bo potencialno nevarnost preverila tudi, kadar vas ne bo doma.

V pametnem domu so možnosti zelo široke. Odločite se lahko za popoln nadzor nad funkcijami v vsakem trenutku ali se prepustite samodejnemu upravljanju – z delovanjem v oblaku (integracija v splet) ali z lokalnim delovanjem.

Večina boljših sistemov deluje tudi, če niso povezani v splet in zatorej lahko delujejo neodvisno od dostopa do interneta.

Osnovna oprema pametne hiše

Oprema pametne hiše vključuje številne naprave in tehnologije, ki omogočajo upravljanje:

Vključuje mnogo posameznih komponent – od najočitnejših, kot so senčila, luči, zvočniki, senzorji, in termostati, pa vse do tehnično zahtevnejših, kot so multimedijske naprave, polnilne postaje, sončne elektrarne …

Obstaja pa nekaj osnovnih komponent, ki jih potrebuje vsaka pametna hiša. V nadaljevanju bomo povzeli nekaj osnovne opreme, ki je integrirana v skoraj vsak pametni dom.

#1 Tipke in stikala za pametno hišo

S pomočjo tipk kontroliramo osnovne funkcije v pametnem domu – senčila, glasbo in osvetlitev. Namen tipk je podoben kot v klasični hiši in sicer, da omogoči hiter dostop do funkcij prostora. Za razliko od navadnih tipk pa lahko te povežemo v centralni nadzor.

Za upravljanje osvetlitve

Integracija tipk in stikal omogoča nadzor nad osvetlitvijo v vsakem trenutku. Osvetlitev je ena pomembnejših komponent doma, ki močno vpliva na naše počutje. Zato je način osvetlitve in izbira krmiljenja luči pomembna odločitev v pametnem domu. Pametna hiša ponuja več kot le prižig in izklop luči.

pametna osvetlitev

Pametne svetilke in stikala za luči vam prihranijo čas, energijo in še zmanjšajo strošek na položnici. Kadar vas ni v prostoru, se luči preprosto ugasnejo in ne trošijo nepotrebne energije. Obratno, se bodo luči samodejno prižgale, ko bodo zaznale prisotnost v prostoru. Avtomatsko ali zgolj z enim pametnim klikom.

Kot dodatna funkcija krmiljenja, ki bo razveselila predvsem mlade družine, je možnost signaliziranja. Ko vaš dojenček spi, uporabite utrip luči kot signal zvonca in poskrbite za nemoten počitek vaših najmlajših.

Za upravljanje senčenja

Sodobne hiše imajo veliko steklenih površin, ki dopuščajo velik prehod svetlobe in uporabnikom pričarajo občutek povezanosti z okolico. Potrebno pa je poudariti, da je ob določenih sončnih delih dneva potrebno stekla zastreti, sicer sonce s svojimi pribitki poskrbi za pregrevanje prostorov.

Centralni nadzor senčil omogoča enostavno upravljanje, kjer boste z zgolj enim pritiskom na gumb lahko dvignili ali spustili vsa senčila v hiši. Avtomatsko senčenje pa poskrbi, da bodo neposredno osvetljena okna prilagodila pozicijo senčil glede na trenutno potrebo po ogrevanju v prostoru, v vsaki sobi posebej. To je zelo energetsko učinkovita funkcija.

Za upravljanje ozvočenja

Ozvočenje prostorov omogoča, da vas glasba spremlja na vsakem koraku. Med opravili po hiši nikoli več ne boste zamudili najljubšega refrena ali pomembnih novic dneva iz lokalnega radia. Sistem je običajno podrejen HiFi ozvočenju v dnevni sobi, ki je povezan z zvočniki priznanih proizvajalcev.

Zvočniki pa se v pametni hiši ne uporabljajo zgolj za predvajanje glasbe. Ker so nameščeni v vsakem prostoru, lahko zvočnike uporabimo tudi za branje obvestil, predvajanje alarma ali opozorila o nevarnostih.

#2 Aplikacije za pametno hišo

Pametna hiša mora delovati samodejno, saj udobje prinese centralni nadzor ter avtomatizacija. Kljub temu, pa so uporabnikom na voljo aplikacije, s pomočjo katerih lahko upravljajo s posameznimi nastavitvami ali izvajajo upravljanje na daljavo.

Aplikacija za pametni dom

Odvisno od izbranega sistema, lahko uporabnik preko aplikacije nastavlja osnovne funkcije ali zaporedja dogodkov v pametnem domu. Tako lahko vklopite ogrevanje ali hlajenje hiše že med vračanjem iz počitnic.

Običajno so ti sistemi na voljo v aplikaciji na mobilnem telefonu ali tablici, v namizni aplikaciji ali preko glasovnega upravljanja (Alexa, Siri ali Google).

Nadzor preko mobilnega telefona je dodatek, namenjen določenim nastavitvam, vsekakor pa ne dnevni uporabi, ter na primer, prižigu luči.

#3 Ure za pametno hišo

Z razmahom pametnih ur se je pojavila tudi možnost kontrole pametnega doma preko le-teh. Podobno, kot pri mobilnem telefonu, so pametne ure namenjene določenim nastavitvam in ne uporabi na dnevni bazi.

Še posebej uporabne so funkcije obveščanja z izpisom kratkega sporočila – da lahko odložite telefon in se prepustite trenutku.

Nekatere boljše ure omogočajo tudi glasovne ukaze. Predstavljajte si, da lahko med ležanjem na kavču ukažete pametnemu domu, da zastre senčila. Tako vas nič več ne bo zmotilo med počitkom.

#4 Senzorji prisotnosti za pametno hišo

Senzorji prisotnosti so ena izmed osnovnih komponent, ki jih priporočamo vsem bodočim uporabnikom pametne hiše. Z njihovo pomočjo sistem zazna, kje se nahajate in na podlagi tega prilagaja delovanje različnih komponent – od luči, senčil, ogrevanja, do hlajenja.

Primer: s pomočjo senzorjev prisotnosti bo aktivna osvetlitev prilagajala moč luči glede na zaznavanje potrebe po umetni svetlobi. Ponoči pa bodo senzorji spremljali vaše gibanje in poskrbeli za pritajeno osvetlitev poti med nočnim sprehodom do hladilnika.

Senzorji v prostoru

Senzorji prisotnosti delujejo tudi v povezavi s klimatsko napravo. Le-ta se bo samodejno ugasnila, ko bo zaznala, da ste zapustili prostor.

Pametni senzorji omogočajo tudi možnosti zaklepa in podaljševanja funkcij v povezavi s senčili, ogrevanjem in alarmom. Na primer, s senzorjem prisotnosti je mogoče blokirati samodejno delovanje senčil v času, ko je nekdo v prostoru.

Ob večerih, ko greste spat kasneje in imate nastavljene časovnik ogrevanja, sistem zazna vašo prisotnost v prostoru ter podaljšuje vzdrževanje temperature tako dolgo, dokler prostora ne zapustite. Ob odhodu od doma pa senzorji prisotnosti prevzamejo funkcijo alarmnega sistema, ter ob zaznanem gibanju sprožijo alarm.

#5 Senzorji odprtja

Poleg senzorjev zaznave prisotnosti so najpogosteje uporabljeni še senzorji za odprtje oken.

Predstavljajte si, da pametna hiša namesto vas skrbi, da so vsa okna zaprta in vas ob tem tudi obvesti! V primeru, da so okna elektrificirana, jih tudi samodejno zapre. Med spanjem, pa senzorji oken delujejo kot del alarmnega sistema.

Pri vsem tem, ne gre zanemariti energetskega vidika – ob zaznavi odprtih oken se izklopi klima oziroma grelno telo, ter tako za čas zračenja preprečuje izgubo energije.

#6 Integracije naprav

V sistem upravljanja pametnega doma lahko povežete še številne druge naprave in tehnologije, ki postanejo oprema pametne hiše. Če jih naštejemo samo nekaj:

 • toplotne črpalke,
 • prezračevalni sistemi,
 • kuhinjski in gospodinjski aparati,
 • robotski sesalniki,
 • robotske kosilnice,
 • električne ključavnice,
 • poštni nabiralnik,
 • savna,
 • bazen,
 • sončna elektrarna,
 • video nadzorni sistem.
Savna

Vse komponente pametne hiše so povezljive. Mogoče jih je povezati v centralni nadzor in avtomatizacijo, ki je bistvo pametnega doma ter poglavitni prinašalec udobja. Centralni nadzor se lahko upravlja v oblaku ali preko lokalnega krmilnika.

Eden izmed najbolj priznanih krmilnih sistemov je krmilnik Loxone. Je vrsta lokalnega delovanja, kar pomeni, da deluje tudi, ko se povezava z internetom prekine. V praksi to pomeni: ko pritisnete tipko za dvig senčil, se senčila dvignejo neodvisno od tega, ali ima vaš sistem v tistem trenutku dostop do interneta.

Ti sistemi izkoriščajo dostop do interneta zgolj za pridobivanje nekaterih informacij, kot so recimo vremenski podatki ter za oddaljen dostop uporabnika. V sistemih z lokalnim delovanjem, kot je sistem Loxone, bo pametni dom, tudi ob izgubi internetne povezave, še naprej deloval tako, kot mora.

Krmiljenje je kompleksno, zato je pomemben način, na katerega je sistem zasnovan. Poleg kvalitetne izvedbe je zelo pomembna možnost nadgradnje sistema.

Mogoče boste nekaj mesecev po vselitvi ugotovili, da katera luč ne ustreza prostoru ali želeli v sistem povezati novo polnilno postajo za električni avto. Z ustreznim sistemom menjava ne povzroča nobenih težav ter ne zahteva večjih tehničnih posegov.

Pametna hiša je zasnovana z enim samim namenom – da vam olajša življenje, poveča udobje in poskrbi za večjo varnost.

Pustite ji, da vas razvaja in ob pravem trenutku zastre senčila, osvetli pot ali vam pripravi skodelico odlične kave. Vse to? To in še veliko več. Pametni dom poskrbi za vas, da lahko vi svojo energijo usmerite v tisto, kar zares šteje.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh