Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

Katere so prednosti pametne hiše?

Katere so prednosti pametne hiše?

Pametna hiša je danes pogosto napačno razumljen pojem. Je namreč precej več, kot samo upravljanje z mobilnim telefonom ali pritisk na gumb, s katerim dosežeš želeno udobje. Seveda je takšno upravljanje na daljavo (prižig glasbe ali klimatske naprave, ugašanje luči) ena izmed številnih prednosti pametne hiše, vendar se njeno pravo bistvo skriva drugje.

Avtomatizacija vašega doma

Samodejna spustitev žaluzij med gledanjem televizije, prilagoditev svetlobe, ko sredi noči tavate po hodnikih, igranje glasbe ob zbujanju … to je bistvo pametnega doma – avtomatizacija.

Pametna hiša nikakor ni nov pojem, je zelo dobro poznan sistem, katerega naloga je, da zase skrbi popolnoma sam, ko smo doma ali ko nas ni. Deluje lahko v odvisnosti od dela dneva, vremena, letnega časa ali drugih parametrov, ki jih določimo.

Prednosti pametne hiše

1.) Udobje

Udobje je številka 1, ko govorimo o prednostih pametne hiše. Popolna ali delna avtomatizacjia doma, odvisno za kaj vse se odločimo, nam prihrani ogromno denarja, slabe volje, predvsem pa časa, ki ga lahko porabimo za prijetnejše opravke.

Poleg visokega udobja pametna hiša precej poenostavi življenje, saj ni potrebno skrbeti za zapiranje oken, ko se približuje nevihta ali ugašati luči, ko znova posije sonce.

Moski uziva v udobju svojega pametnega doma.

2. Varnost

Marsikdo se spotakne ob varnost pametnega doma, a brez pravega razloga. Delovanje pametne hiše je zelo kompleksno, takšna pa je tudi njena varnost. Pri pametni hiši gre za v sistem povezan celoten objekt.

Pri podjetju Nioma uporabljamo sistem Loxone, ki slovi kot eden najboljših na trgu. Vse podatke hrani na krmilniku v objektu, kar pomeni, da deluje neodvisno od povezave z internetom. Ne samo, da so podatki varno shranjeni na krmilniku v hiši, pametna hiša večjo varnost predstavlja tudi za stanovalce in sam objekt.

Opozori vas na nevarnost, kot sta požar ali razlitje vode, ko ste doma ali vas ni, naključno prižiga luči in dviga rolete, da med vašo odsotnostjo zmede nepridiprave …

Skica prikazuje varnost pametne hise s sistemom Loxone.

3. Popolna personalizacija

Prednost pametne hiše je tudi ta, da lahko popolnoma personaliziramo vsako posamezno komponento – vse od izbora glasbe ob zbujanju, dvigovanja rolet ob točno določeni uri ali delu dneva (sončni vzhod), temperaturo v prostoru, prižig in jakost luči, glasbe …

V okviru pametne hiše lahko upravljate z naslednjimi stvarmi:

 • Senčila
 • Svetila
 • Gretje (toplotna črpalka, peč)
 • Hlajenje (klima)
 • Dostop (odpiranje vrat, domofon)
 • Glasba
 • Alarm (požarni alarm, protivlomni alarm)
 • Sončna elektrarna
 • Prezračevanje
 • Bazenska tehnika
 • Polnilnica za avto
 • Hranilnik električne energije za hišo
 • Nadzor vseh porabnikov energije glede na presežek proizvodnje iz sončne elektrarne

Prikaz storitev, ki jih ponuja pametna hisa.

Z vsem naštetim upravlja krmilnik, ki s poznavanjem vaših želja ter življenjskega sloga prilagodi delovanje pametne hiše tako, da vam zagotovi najvišji nivo udobja ter varnosti v kombinaciji z uporabo vseh zgoraj naštetih komponent.

S kontrolo pametnih senčil recimo, lahko v pasivni hiši kontrolirate temperaturo prostorov. Pozimi lahko v primeru močnega sonca s pomočjo njihovega popolnega odprtja ogrejete vaš dom, medtem, ko avtomatsko senčenje poleti poskrbi, da vaša klima ne bo načela vašega računa za elektriko.

Ja, elektronika lahko življenje izredno poenostavi in ga naredi udobnejšega, zato preverite svoje možnosti in pošljite povpraševanje na info@nioma.eu. Pametno je imeti pametno hišo.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh