Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

Kako lahko sistem Loxone spremeni vaš dom v pametno hišo?

Kako lahko sistem Loxone spremeni vaš dom v pametno hišo?

»Hiša, vklopi glasbo za kuhanje,« in čas v kuhinji nikoli več ne bo dolgočasen. Sistem Loxone je eden izmed vodilnih svetovnih sistemov za avtomatizacijo objektov, ki vaš dom spremeni v pametno hišo.

Ustvari prilagodljiv in zanesljiv ekosistem, ki prevzame nadzor nad razsvetljavo, senčili, zvokom, klimo v prostoru in varnostjo – popolnoma prilagojen vašim individualnim potrebam. Sistem Loxone deluje samodejno, brez kakršnegakoli dela z vaše strani – kar pa ne pomeni, da ne morete nadzorovati sistema, če želite.

V zapisu preverimo, kako sistem Loxone spremeni vaš dom v pametno hišo in kaj to pomeni za vas.

Brezkompromisno udobje, ki temelji na priročnosti

Medtem ko način gradnje objektov ostaja razmeroma ustaljen, pa količina tehnologije, ki jo vključujemo v dom, eksponentno narašča. V zasledovanju udobja in varnosti iščemo različne tehnološke rešitve za pametno hišo.

V sobah montiramo več svetlobnih krogov, dodajamo protivlomne sisteme, se odločamo za sodobnejše ogrevalne naprave z naprednejšim nadzorom ogrevanja, izbiramo električne žaluzije, ipd.

Brezkompromisno udobje v pametni hiši s pomočjo sistema Loxone.

Gre za ločene, nepovezane rešitve, katerih posledica je veliko število stikal in več točk upravljanja. Kar dolgoročno ni preveč priročno, niti udobno. Sistem Loxone predstavlja boljši, udobnejši način za dodajanja tehnologije v naš dom in je ne zapleta.

Za primer vzemimo dnevno-bivalni prostor v hiši, kjer se zadržujemo največ časa. Le-ta v novogradnjah zajema kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Pomislite, koliko stikal za luči je v tem prostoru? Pa termostatov za nadzor temperature? Pa stikal za prezračevalni sistem? In stikal za električne žaluzije? In daljinec za televizijo, radio in zvočnike? Ne pozabite na domofon za nadzor pristopa.

Če seštejemo vsa našteta stikala, se verjetno sprašujete, kako se sploh znajdemo. Res je, da se sčasoma navadimo in stanovalci točno vemo, katero stikalo je namenjeno čemu. Pa vendar za vklop, izklop in preklop med temi tehnologijami v povprečju porabimo 50.000 kretenj – 50.000 kretenj, ki si jih lahko prihranimo.

Upravljanje s sistemom Loxone je izjemno preprosto. Slika prikazuje, da je v sistem mogoče povezati veliko različnih funkcionalnosti: osvetljenje, temperatura, predvajanje glasbe, nadzor nad elektro napravami, ipd.

Sistem Loxone je vsestranska rešitev, v katero je povezana vsa tehnologija vašega doma. Upravljanje luči, senčil, ogrevanja, varnosti, videa, zvokov, zalivalnega sistema, savne, bazena in ostalega – po vaši želji – poteka iz enega samega lokalnega krmilnika, v katerega so harmonično povezane vse funkcionalnosti doma.

S senzorji prisotnosti lahko vsa tehnologija deluje praktično samodejno. Kaj to pomeni? Ko vstopite v prostor se bodo luči avtomatsko prižgale in ko ga zapustite, se bodo samodejno izklopile. To je zgolj začetek.

Ob odhodu, hiši naročite »Hiša, izklopi se« in vaš dom se bo zaklenil, zaprl vsa odprta okna, izklopil vse nepotrebne naprave in vklopil varnostni sistem. Nastavitve določite vi, status hiše pa spremljate kadarkoli in od koderkoli.

Različni sistemi Loxone avtomatizacije doma

Izbira pravilnega sistema avtomatizacije je kompleksna, saj na trgu obstaja morje rešitev, ki so si med seboj zelo različne – tako po načinu povezave (žične, brezžične), načinu delovanja (centralno, decentralno) in zajeti tehnologiji.

Loxone = profesionalni sistem z lokalnim delovanjem

Povezljivost v internet je postala standard – na trgu skoraj ni več naprave, ki ne omogoča integracije v splet, naj bo to TV, pečica ali ključavnica za vhodna vrata. Seveda odprtost v “svet” pomeni tudi izziv za varnost, saj je te podatke možno prestreči ter z njimi manipulirati.

Prva pomembna lastnost sistema Loxone je, da bazira na lokalnem delovanju, kar pomeni, da sistem deluje tudi, če ni povezan v splet. Vaši podatki so na varnem, sistem pa v primeru izpada interneta neovirano deluje naprej – pri tem izgubi samo možnost krmiljenja na daljavo (torej uporabo aplikacije), medtem ko delovanje doma oz. poslovnega prostora ni moteno.

Drugo pomembno dejstvo je, da gre za profesionalni sistem. Na trgu obstajajo sistemi za avtomatizacijo doma, ki spadajo med t.i. “DIY” izdelke (“do it yourself” – naredi si sam). Ti so sicer cenovno ugodnejši, ker jih je mogoče namestiti v lastni režiji. Vendar ne nudijo strokovne podpore kot profesionalni sistemi, ki so običajno izvedeni kot sistem na ključ – od ideje, projektiranja do podpore po opravljeni storitvi.

Sodobni kupci objektov pa danes iščejo ravno to – rešitve na ključ, pri katerih lahko delo zaupajo strokovnjakom. Tako se pri izbiri Loxone sistema hiša sprojektira na sistem pametne hiše, s čimer se predvidi nadzor komponent že v začetku.

To pomeni, da se pri pripravi načrtov za gradbeno dovoljenje predvidi pravilna izbira kablov, pozicije stikal, kot tudi posamezne funkcije. Objekt se že v fazi projektiranja prilagodi na uporabnikov življenjski stil.

Profesionalni sistem za pametne hiše z lokalnim delovanjem. Od načrta do izvedbe.

V fazi izvedbe se komponente namestijo skupaj z ostalimi električnimi komponentami, s čimer je zagotovljena namestitev s strani strokovnjaka. V zadnji fazi sledi programiranje, s katerim se krmilnik “nauči” delovanja v sistemu ter komunikacije s posameznimi napravami.

Pravilno načrtovanje lahko poleg prednosti za uporabnika tudi prihrani stroške, saj s pravilno zasnovo zmanjšamo količino kablov, potrebno za zanesljivo pokablitev objekta.

Najpomembnejša razlika med “naredi si sam” ter strokovno izvedbo je v servisu – namestitev profesionalnega sistema pomeni podporo tudi po sami namestitvi v primeru okvar, servisov ali večjih sprememb, ki so potrebne zaradi spremembe življenjskega stila ali dodatne tehnologije (npr. polnilnica za električni avtomobil).

Prednosti Loxone sistema

Loxone sistem pametne hiše je popolnoma prilagojen vašim individualnih potrebam oziroma vašemu življenjskemu slogu. Vanj vključite točno toliko funkcionalnosti, kot si želite. Le-te delujejo samodejno, po predhodnih nastavitvah ali jih upravljate v trenutku. Kaj pridobite?

Vsestranskost: V sistem je Loxone je mogoče integrirati skoraj vse. Možne so številne uporabe sistema, ki se nenehno prilagaja vašim potrebam – ko ste doma ali zdoma. Razmislite, kaj želite, da vaša pametna hiša opravi namesto vas.

Enostavnost uporabe: Upravljanje pametne hiše je z Loxone popolnoma enostavno, saj je sistem zasnovan s poudarkom na priročnosti za celo družino. Nezapletenega upravljanja se bodo naučili vsi, tudi otroci.

Prednosti sistema Loxone so vsestranskost, enostavnost uporabe, prilagodljivost, zanesljivost, varnost, povezljivost, itn.

Prilagodljivost: Sprememba je edina konstanta v življenju, zato je prilagodljivost pametne hiše ključna. Sistem avtomatizacije mora omogočati naknadno razširitev ter dodajanje novih funkcionalnosti, ki se pričakujejo s tehnološkim razvojem. Zato je sistem Loxone mogoče kadarkoli nadgraditi ali tekom uporabe prilagoditi obstoječe nastavitve.

Zanesljivost: Lokalni sistem deluje neodvisno od interneta, kar pomeni, da deluje tudi, ko se spletna povezava prekine. Krmilnik izkorišča dostop do interneta zgolj za pridobivanje nekaterih informacij, kot so vremenski podatki (napoved) ter oddaljen dostop uporabnika. Torej, če uporabnik izgubi internetno povezavo, bo dom še naprej deloval, kot mora.

Varnost: Varnost je na prvem mestu. Zmogljiva programska oprema in zanesljiva komunikacija Miniserverja zagotavljata brezhibno delovanje vsake komponente v pametni hiši. Brez oblaka, brez povezave Wi-Fi. Vaša zasebnost je 100 % zaščitena – vaš pametni dom, vaši podatki.

Povezljivost: Vse komponente so povezane v harmoničen sistem od samega začetka in delujejo v komplementarni povezavi druga od druge. Na primer, zalivalni sistem je mogoče povezati z vremensko postajo ali senčila povezati s svetili za zagotavljanje optimalne svetlobe v prostoru.

Celovitost: Za vse izbrane funkcije je odgovoren en namestitveni program, kar omogoča upravljanje iz enega mesta.

Upravljanje sistema Loxone je otročje lahko preko ukazov, ki jih sprožimo na tablici. Sistem omogoča raznovrstne funkcionalnosti.

Udobje: Upravljanje sistema Loxone je primerno za še tako tehnološko nevešče uporabnike. Dizajn stikal je preprost in poenoten, da se ga uporabniki hitreje privadijo.

Prihranek časa: Prihranite 50.000 kretenj in čas namenite tistemu, kar zares šteje.

Vaše življenje je lahko udobnejše, varnejše in preprosto boljše. Sistem Loxone je sistem avtomatizacije naprav in funkcionalnosti, ki vaš dom spremeni v pametno hišo. Hiša z avtomatiziranim sistemom prevzame veliko opravil, da vam ostane več časa za življenje.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh