Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

Kaj je pametna hiša?

Kaj je pametna hiša?

Pametna hiša je hiša, ki z avtomatizacijo lajša naš vsakdan. Je hiša, v kateri so nameščene pametne instalacije, ki stanovalcu omogočajo avtomatizacijo različnih sistemov, s tem pa tudi večjo varnost, varčnost, predvsem pa udobje, brezskrbnost in več prostega časa.

Pravilno izvedena pametna hiša deluje popolnoma samodejno v odvisnosti od dela dneva, vremena, letnega časa ali drugih parametrov, ki jih določimo. Stanovalcu omogoča, da iz pisarne, plaže ali iz drugega konca sveta upravlja s svojo hišo in preveri varnostne kamere, prižge luči, odpre vrata poštarju, prižge zalivalni sistem ali pa vse to z razdalje samo opazuje.

Pametna hiša je dobra izbira iz več razlogov, našteli vam bomo samo nekaj najpogostejših:

Varčevanje z energijo in denarjem (upravljanje ogrevanja in hlajenja je energetsko učinkovitejše, prav tako ugašanje in prižiganje luči in drugih aparatov, za katere ni potrebno, da so vklopljeni, ko jih ne uporabljamo);

večja varnost hiše in stanovalcev (naključno prižiganje luči, radia, dvigovanje rolet ko ste zdoma, da zmedete morebitne nepovabljene goste, opozarjanje na razlitje tekočine, požar in drugih nevarnosti, ko ste doma ali vas ni);

popolna personalizacija (prav vsaka komponenta je lahko personalizirana – izbira glasbe ob prebujanju, dvigovanje rolet ob določeni uri ali ko vzide sonce, temperatura prostora, kot želite …);

poenostavi življenje (udobje in ugodje sta na najvišjem možnem nivoju, saj ni potrebno skrbeti za zalivalni sistem, zapiranje oken, ko se približuje nevihta, ugašanje luči, ko zunaj posije sonce … prav vsak proces je mogoče avtomatizirati in tako prihraniti čas in skrbi).

Ikone, ki predstavljajo razlicne funkcije pametne hise

Življenje v pametni hiši je poenostavljeno predvsem zaradi upravljanja, ki prihrani precej časa. Upravljanje pametne hiše uporabniku omogoča upravljanje senčil, razsvetljave, ogrevanja, prezračevanja, alarmnega in zalivalnega sistema ter vseh drugih električnih naprav, ki se nahajajo znotraj objekta.

Upravljanje je mogoče kadarkoli in od koderkoli – iz pisarne ali pa iz drugega konca sveta in lahko poteka na dva načina, to je ročno ali avtomatsko. Več o upravljanju pametne hiše pa preberite v članku Upravljanje pametne hiše.

Ali je pametna hiša varna?

Odgovor je da. Delovanje pametne hiše je precej kompleksno in takšna je tudi njena varnost. Pametna hiša je v sistem povezan celoten objekt, zato v podjetju Nioma posebno varnost namenjamo tudi samemu dostopu sistema. »Uporabljamo sistem Loxone, ki slovi kot eden najboljših na trgu. Loxone vse podatke o objektu hrani na krmilniku v objektu, kar pomeni, da deluje neodvisno od sistema« pojasnjuje Rene Brdnik, direktor podjetja Nioma d.o.o.

Krmilnik za oddaljen dostop potrebuje dostop do spleta, s katerim lahko nato stanovalec upravlja svoj dom na daljavo, spremlja dogajanje in prejema morebitna obvestila, kot so alarmi ipd, sicer pa deluje lokalno in za svoje delovanje ne potrebuje interneta.

Shema prikaza Loxone varnosti

Sistem deluje preko DNS strežnika, ki ga gostuje Loxone, ter omogoča dostop preko aplikacije, ki je lahko nameščena na mobilnem telefonu, računalniku ali tablici – tako na sistemih iOS, Windows ter Android. Omogoča dostop do aplikacije več uporabnikom hkrati.

Dostop do aplikacije Loxone je ključ do vašega doma, zato uporabnikom priporočamo, da varnostno blokirajo tako dostop do same aplikacije (prstni odtis, geslo oz. prepoznava obraza), dodatno pa blokiramo še vse funkcije, ki so varnostno pomembne (alarm, oddaljeno odklepanje vrat).

Omeniti velja tudi, da najzahtevnejšim strankam s sistemom VPN, omogočamo povsem zasebni dostop do vseh naprav v domu v skladu z najvišjimi standardi v industriji.

Cena pametne hiše

Vsak dom je unikaten in takšne so običajno tudi želje, kar se tiče nivoja avtomatizacije doma. In od tega je seveda odvisna tudi cena. Pri podjetju Nioma d.o.o. ponujamo tri različne pakete avtomatiziranih rešitev za vaš dom. Prav vsak paket je mogoče prilagoditi ali nadgraditi.

Pri tem poslušamo vaše želje in poskusimo najti najbolj optimalno rešitev. Spodnje navedene cene so zgolj okvirne in nikakor končne, s predvideno gradnjo objekta med 200 in 250 m2.

Premium paket je namenjen tistim, ki želijo visok nivo avtomatizacije in centralni nadzor ključnih funkcij objekta. Cena premium paketa se začne pri 5.000 €.

Z opremo v paketu Nioma nudimo uporabniku razširjen nabor funkcionalnosti avtomatike, dodani pa so tudi razni senzorji prisotnosti, ki se uporabljajo za nadzor alarma, svetil, klimatskih naprav itd. Za ta paket, bo za približno 200 m2 potrebno odšteti 7.500 €.

Najzahtevnejšim uporabnikom pa je na voljo paket Elite, ki poleg funkcionalnosti paketa Premium in Nioma ponuja še več dodatnih stikal (merjenje kakovosti zraka, dostop do klicnega centra …), ne manjka niti visokokakovostni domofon Loxone. Cena Excellence paketa je 12.000 €. Podrobnejše opise, kaj vsebuje posamezni paket, lahko preverite na spletni strani.

Cena naj nikar ne bo edino merilo, ko se boste odločali za partnerja, ki bo poskrbel za vaš dom. V prvi vrsti izberite nekoga s tradicijo, znanjem in izkušnjami. Začetki podjetja Nioma d.o.o. segajo tri desetletja nazaj. Podjetje se je razvilo iz družinske obrti, kjer so v ospredju bili vrhunski elektro razdelilci, ki so pravzaprav osnova vsega.

Osrednji cilj, skozi vseh 30 let, je bil, da je za naše stranke dobro le najboljše, zato ponujamo izključno visoko kakovostne ter izredno zmogljive komponente, ki vam bodo olajšale življenje. Za to bo poskrbel strokovno usposobljen, profesionalen in prijazen kader. Podjetje Nioma je, kot eno prvih podjetij na Balkanu in prvo v Sloveniji, aprila 2022 postalo zlati partner podjetja Loxone.

Moski in zenska prek tablice upravljata pametno hiso

Kako do pametne hiše?

Najbolj enostavno je, da pametno hišo načrtujete že ob sami gradnji. V tem primeru ne bo potrebno sklepati nikakršnih kompromisov. Proces izvedbe pametne hiše je zelo preprost.

Najprej na spletni strani www.nioma.eu oddate povpraševanje, nato pa vas eden od naših strokovnjakov kontaktira in se z vami pogovori o vaših potrebah ter željah in na podlagi slišanega ter videnega poišče najbolj optimalno rešitev.

Svetujemo vam pri izbiri komponent, ki jih bomo vgradili. Po potrditvi pripravimo vso potrebno dokumentacijo, nato pa prevzamemo koordinacijo integracije izbranih komponent v celoto in poskrbimo, da bodo delovale brezhibno.

Ob zaključenem delu izvedemo primopredajo, na kateri vam pokažemo, kako sistem deluje, dva meseca po primopredaji pa se ponovno srečamo in še enkrat pregledamo delovanje vseh komponent.

Kaj pa vzdrževanje pametne hiše?

Pametna hiša v osnovi ne potrebuje vzdrževanja. Če je sistem zasnovan kvalitetno in pravilo, je stabilen. V podjetju Nioma d.o.o. sicer nudimo garancijo na zadovoljstvo s programskimi rešitvami.

Redno imamo na zalogi večino komponent Loxone opreme, kar pomeni, da lahko v vsakem trenutku zamenjamo nedelujoče komponente, tako v garancijskem roku, kot tudi izven njega.

Zavedamo se, da se stvari v življenju spreminjajo in dom ni nobena izjema. Otroci zrastejo in se odselijo ali pa k hiši pride nov član, vi se upokojite in popolnoma spremenite svoje navade, s tem pa tudi potrebe si najdete nov hobi …

Ravno zaradi tega priporočamo, da se vsakih nekaj let opravi osvežitev programa. V ta namen pripravljamo nov program, imenovan Nioma vzdrževanje, kjer boste le za nekaj evrov mesečno imeli dostop do programerja za morebitne spremembe, nove nastavitve ipd.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh