Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

Domača polnilna postaja za električna vozila Loxone

Domača polnilna postaja za električna vozila Loxone

Električna vozila postajajo vse bolj priljubljena oblika prevoza. Okoljska trajnost, nižji operativni stroški in manjši hrup so glavne prednosti, ki so v nakup morda prepričale tudi vas. Pa vendar, se kljub visoki tehnološki inovativnosti soočamo z nekaj izzivi.

Govorimo predvsem o polnjenju električnih vozil, omejitvah polnilne moči in upravljanju z energijo. Rešitev? Domača polnilna postaja z inovativno integracijo pametnih sistemov.

Polnjenje električnega vozila

Električna vozila potrebujejo električne polnilne postaje, na katerih lahko napolnimo baterijo avtomobila. Običajno jih najdemo na enostavno dostopnih javnih parkirnih mestih, pred bencinskimi črpalkami, nakupovalnimi središči, trgovinami ali poslovnimi zgradbami.

Vedno bolj priljubljena alternativa, ki je tudi veliko bolj priročna in vedno prosta, pa je seveda domača polnilna postaja.

Javne polnilne postaje

Javne polnilne postaje so dostopne vsem voznikom električnih vozil in so večinoma plačljive po tarifi podjetja. Zato je cena polnjenja posledično lahko zelo različna, npr. od 0,39 € pa do 0,77 € na kWh.

Druga nevšečnost, ki se pojavlja pri javnih polnilnih postajah je njihova zasedenost. V dobi opuščanja fosilnih goriv vse bolj prehajamo na obnovljive vire energije – tudi na cesti –  zato srečujemo vse več električnih avtomobilov, ki pa polnjenje potrebujejo pogosteje, kot smo tega navajeni z avtom na bencinsko ali dizelsko gorivo.

Javne polnilnice so velikokrat zasedene, zato moramo preveriti, ali je nam najbližja polnilna postaja v trenutku potrebe po polnjenju sploh prosta.

Javne polnilne postaje so dostopne vsem voznikom električnih vozil.

Javne polnilne postaje so dostopne vsem voznikom električnih vozil in so večinoma plačljive po tarifi podjetja. Zato je cena polnjenja posledično lahko zelo različna, npr. od 0,39 € pa do 0,77 € na kWh.

Druga nevšečnost, ki se pojavlja pri javnih polnilnih postajah je njihova zasedenost. V dobi opuščanja fosilnih goriv vse bolj prehajamo na obnovljive vire energije – tudi na cesti –  zato srečujemo vse več električnih avtomobilov, ki pa polnjenje potrebujejo pogosteje, kot smo tega navajeni z avtom na bencinsko ali dizelsko gorivo.

Javne polnilnice so velikokrat zasedene, zato moramo preveriti, ali je nam najbližja polnilna postaja v trenutku potrebe po polnjenju sploh prosta.

In tretjič, hitrost polnjenja. Javne polnilne postaje se med seboj razlikujejo glede na hitrost polnjenja. Obstajajo ultra hitre, hitre in običajne polnilnice. Kakšna je razlika? Razlika je v moči polnilne postaje, ki avto napolni hitreje ali počasneje.

Ultra hitra električna polnilnica napolni baterijo za dodatnih 100 kilometrov vožnje v zgolj 10 minutah oziroma do 100 % v 20–30 minutah, vendar le, če se na polnilni postaji polni zgolj en avto. Hitra polnilnica bo v dobre pol ure napolnila prazno baterijo električnega vozila s kapaciteto 18–24 kWh do vsaj 80 %, medtem ko lahko na običajnih polnilnih postajah polnjenje traja tudi 2 uri ali do 4 ure, če se polnita dva avtomobila.

Moč polnjenja je na običajnih manjša, od 3,7 do 22 kW (AC) na posamezni vtičnici, poleg tega za polnjenje potrebujete še svoj kabel.

Domače polnilne postaje

Domače električne polnilne postaje so vse privlačnejša alternativa. Razlogov ni potrebno posebej navajati – hitro polnjenje, brez čakanja na prosto mesto, dober izkoristek časa, učinkovitost in varnost. So odlična rešitev, če gradite hišo, saj lahko vgradnjo predvidite in zasnujete infrastrukturo že vnaprej.

Če se sprašujete o zadostnosti polnjenja z domačo polnilnico in stroški, ki jih bo le-ta prinesla, morate najprej razmisliti o moči domače polnilne postaje. Le-to je smiselno izbrati glede na čas polnjenja. Če boste avtomobil polnili čez noč, bo dovolj enofazna električna polnilnica med 3,7 kW in 7,4 kW, medtem ko je za hitrejše polnjenje v dnevnem času primernejša trifazna polnilnica s polnjenjem do 22 kW.

V zadnjem času je veliko govora o novem omrežninskem aktu in njegovem vplivu za lastnike domače polnilne postaje. Električna energija se bo po novem zakonu obračunavala v času višjih in nižjih omrežnin, zato je povsem upravičena skrb o vplivu na vašo denarnico.

Nioma rešitev za polnjenje vašega avtomobila brez povečanih stroškov

Pri Niomi ponujamo različne rešitve za avtomatizacijo zasebnih in poslovnih objektov, ki jih  oblikujemo s pametnimi sistemi Loxone. Sistem, ki temelji na lokalnem delovanju, ima integrirano rešitev, ki združuje polnilno postajo Loxone z merilnikom energije in krmilnikom.

Omogoča nadzor nad polnilno postajo, uporabo NFC Keyfob ali kode za aktivacijo polnjenja, kar zagotavlja, da bo vaša polnilna postaja uporabljena le z vašim dovoljenjem.

Domača polnilna postaja Loxone omogoča nadzor uporabe. Delite dostop tistim, ki jim zaupate.

S takšno rešitvijo postaja ne prične polnjenja, dokler le-to ni aktivirano. Domačo polnilno postajo aktivirate z NFC ključkom, kodo ali z oddaljenim odklepom v aplikaciji Loxone. Pri tem lahko seveda aktivno omejite maksimalno moč s katero dovolite vozilu, da se polni – glede na uporabnika, tip vozila ali razpoložljivo energijo.

Polnilnica s tipko za prilagoditev porabe.

S pomočjo individualiziranih kod lahko seveda po končanem polnjenju preverite, koliko energije se je porabilo. To je še posebej primerno, kadar polnilno postajo »posodite« ali pa je le-ta del poslovnega objekta, kjer polnilnico aktivno tržite.

Napredno upravljanje obremenitve

Naš sistem ne omogoča le varnega in zasebnega polnjenja, temveč tudi napredno upravljanje obremenitve. To je ključno pri več domačih polnilnih postajah na isti liniji. Sistem, ki ga uporabljamo omogoča aktivno upravljanje fotovoltaike, prebiranje števca za povezavo z omrežjem in uporabe vseh polnilnih postaj, vključno z drugimi obremenitvami, kot je npr. toplotna črpalka.

S tem zagotavljamo varno polnjenje brez težav s preobremenitvijo električnega omrežja tudi pri hkratnem delovanju več postaj.

Vse to deluje brez vaše intervencije – sistem (oz. »Load guard«) deluje v ozadju, glede na maksimalno priključno moč. »Load manager« je v pripravljenosti dokler ostajate na varni strani porabe.

V primeru, ko poraba preseže mejno vrednost, v trenutku izklopi porabnike električne energije – po prioritetah, ki jih sami določite (npr. savna, črpalka bazena itn.).

Napredno upravljanje obremenitve z mobilno aplikacijo Loxone.

Poleg tega, pametni sistem Loxone vedno skrbi za optimiziranje porabe glede na najnižjo ceno. V aplikaciji pa je omogočen tudi pregled vseh porabnikov energije.

Domača polnilna postaja se enostavno upravlja preko mobilnega telefona.

Električna polnilna postaja lahko brez pametnega sistema, ki deluje tudi kot varnosti sistem, obremeni vašo denarnico in ogrozi varnost objekta. Zato se pri izbiri in namestitvi obrnite na strokovnjake, ki vam bodo predlagali najboljšo možno rešitev glede na vaše potrebe in življenjski slog.

Uporaba domače polnilne postaje za polnjenje električnega vozila je lahko popolnoma enostavna in brez pretiranih stroškov, če je ustrezno izbrana in povezana. Le tako boste izkusili najboljši del elektrifikacije voznega parka – enostavnost in uporabo čiste energije za najbolj udobno pot.

Ne dovolite, da vam premajhen priključek v hiši ali neavtorizirana uporaba polnilnih mest povzročajo skrbi! Izberite Loxone za brezskrbno in učinkovito upravljanje z energijo. Kontaktirajte nas še danes in si zagotovite lastno pametno polnilno postajo, brez pretiranih stroškov.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh