Deli
navzdol

ČLANKI

NAŠE ZADNJE NOVICE

x

10 načinov kako si optimizirati dom

10 načinov kako si optimizirati dom

Prenavljate stanovanje ali gradite hišo in razmišljate, da bi namestili in povezali pametne naprave, ki bi vam olajšale ter izboljšale kvaliteto bivanja?

V današnjem blogu smo za vas pripravili 10 top scenarijev, ki so najpogosteje uporabljeni v pametnih domovih:

1. Ko greste od doma

V pametno hišo lahko namestimo namestimo pametno stikalo, ki ob izhodu signalizirate vašemu domu, da ste zadnja oseba, ki ga zapušča. V tem primeru se po vseh hiši izvede niz operacij:

 • izklopijo se luči
 • izklopijo se pasivni porabniki energije
 • senčila pričnejo z samodejnim delovanjem (samodejno senčenje poleti oz. pametno ogrevanje pozimi)
 • vklopi se alarmni sistem

2. … in ko pridete nazaj domov

Ko se po stresnem dnevu vrnete domov, je vaš dom tam, da vam umiri srčni utrip:

3. Termostat je preteklost

Uporabnikova naloga v avtomatizirani hiši je le nastaviti želeno temperaturo. Na podlagi mnogo parametrov avtomatiziran dom samodejno prilagodi delovanje objekta tako, da bo ta temperatura dosežena v najhitrejšem možnem času ter hkrati energetsko učinkovito.

Dom novega tisočletja se za vklop pametnega ogrevanja ne odloči več samo na podlagi zunanje temperature, ampak le to nastavlja po posameznih prostorih, pri čemer upošteva oz. kontrolira tudi:

 • Temperaturo posameznih prostorov
 • Moč sonca
 • Pozicijo senčil

Ste vedeli, da ob nastavitvi objekta sistem naučimo, kam je obrnjeno katero okno? S to informacijo v kombinaciji z vremensko postajo sistem vedno ve, koliko sončnih žarkov dobi soba skozi posamezno okno, ter to informacijo uporabi za sencenje oz. gretje.

4. Prižiganje luči?

Osvetlitev predstavlja eno najpomembnejših funkcij pametnega doma. Ste vedeli, da uporabniki pametnih domov skoraj ne potrebujejo stikal?

Ob vstopu v sobo se namreč samodejno aktivira izbrana svetlobna scena. Prav tako ob zapuščanju sobe ne potrebujete iskati stikala – le nekaj sekund po odhodu se luč samodejno izklopi. Pa ne le luc! Prizge se celotna scena – prilagojena glede na del dneva, glede na izbran nacin delovanja hise, …

Prav tako osvetlitev uporabljamo kot ambientalno svetlobo, ki dopolnjuje vzdušje:

 • Ste delovni? Potem dajmo svetlo belo.
 • Romantično razvajanje? Predlagamo rahlo rdečo, ter Endless love gdč Ross v ozadju.
 • Polni energije? Predlagamo oranžno!

Pa saj ste ugotovili – izbira je vaša.

5. Vlomilci, proč!

Ne glede, ali ste v službi, dopustovanju ali pa pri sosedu, vaš avtomatiziran dom v vaši odsotnosti vklopi alarmni sistem. Ta vdor v objekt nadzoruje s pomočjo senzorjev odprtja oken ter s senzorji gibanja, nameščenih v domu. V primeru vdora se prične izvajati zaporedje akcij:

 • Tihi alarm: vsi administratorji sistema prejmejo obvestilo o zaznanem gibanju v objektu
 • Audio alarm: izbrani zvočniki pričnejo z zvokom alarma
 • Vizualni alarm: Dvignejo se vsa senčila, z namenom izpostavitve vlomilca okolici, prav tako prične utripati zunanja sirena
 • Sirena: S prižigom sirene bo o vlomu v vaš dom obveščen vsak v okolici 500m od hiše

6. Kaj pa ko zagori, ali nas preseneti pocena cev?

Vaša varnost je najpomembnejša, tudi ko gre za avtomatizirano hišo. Zato vsak dom opremimo s senzorjem za zaznavanje požara, ki z zaznavanjem dima opozori vse v stanovanju, prav tako pa sproži opozorilo tudi vsem administratorjem sistema. Da se alarm ne prižiga ob kuhi, skrbi vgrajen senzor temperature, ki zmanjša število lažnih alarmov.

Počena cev v tehnični sobi v večini primerov ne ogroža življenja, lahko pa povzroči gmotno škodo po vsem stanovanju. S senzorjem za zaznavanje politja je to preteklost – ob zaznavi takoj zapre dovod vode, ter s tem prepreči nadaljnje razlivanje vode po prostoru.

7. Kavč, TV, sonce

Ena najbolj priljubljenih funkcij naših uporabnikov je pametno senčenje ob priklopu TV.

Pozabite na iskanje aplikacije, zgolj prižgite TV, vaš dom pa bo ugasnil luči, s senčili ustvaril senco, ter izklopil radio.

8. Je obisk pri vas doma pred vami?

Vaš domofon omogoča, da vedno veste, kdo stoji pred vašimi vrati – poštar s paketom, ali pa prijatelji, ki so na obisk prišli nekaj minut pred vašim prihodom domov. S pomočjo oddaljenega dostopa se lahko z gosti tudi pogovarjate, ali pa jih enostavno izpustite v svoj dom, da vas počakajo v zavetju vašega doma.

9. Jutro je najpomembnejši trenutek v dnevu

Vsak dan je razlog za slavje, naj se prične tako čudovito kot le lahko! Predstavljajte si, da vas ob nastavljeni uri prebudi nežna glasba, žaluzije se narahlo odpro, ter vas namesto hreščanja budilke prebudijo sončni žarki.

S pomočjo avtomatiziranega doma spite v popolni temi preko noči, ter se zbudite v sonce. Le tako lahko svojemu telesu zagotovite najvišjo stopnjo regeneracije, ki si jo le ta zasluži.

10. Vaše stanovanje, vaše ideje

Zgoraj omenjeni scenariji so le najpogostejši. Vaše stanovanje je v vaših rokah – s pomočjo senzorjev ter aktuatorjev vam pomagamo ustvariti dom, ki bo popolnoma podrejen vašemu življenjskemu stilu. Ne glede na razvado, v podjetju Nioma vam pri tem lahko pomagamo.

01.
© 2023 Nioma
Nazaj na vrh